Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djokovic-tog-sin-tredje-us-open/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Djokovic tog sin tredje US Open

Foto: Matthew Stockman/AFP/TT

Med siffrorna 6–3, 7–6 (7–4), 6–3 har Novak Djokovic tagit sin tredje US Open-titel. Serben tackar berget som också inspirerade konstnären Paul Cézanne för segern.

Efter att ha vunnit både Wimbledon och US Open är Djokovic uppe i 14 grand slam-titlar. Det innebär att han i och med söndagens seger över argentinaren Juan Martín del Potro delar tredjeplatsen med Pete Sampras i de största turneringarnas maratontabell.

Bara Roger Federer (20) och Rafael Nadal (17) är värre.

– Jag vill säga: Pete, jag älskar dig, du är min idol, hälsar Djokovic i sitt tacktal efter finalen i New York.

Scenförändringen är total från i februari, då han tvingades operera en krånglande armbåge. Och så sent som i juni, då han åkte ut i kvarten i Franska öppna, var han osäker på hur återhämtningen gick. Men så besteg han och hustrun Jelena ett berg.

Inte vilken topp som helst heller – Mont Sainte Victoire i södra Frankrike är känt för att ha inspirerat Cézanne till en hel serie målningar.

– Vi satte oss ned och tittade på världen från det perspektivet, säger han till medierna i Queens om stunden på bergets topp.

– Jag tänkte på tennis, tänkte på känslorna som tennis utlöser hos mig.

– Resten är historia vad gäller resultat.

Ja, i juli vann han Wimbledon. I augusti stod han som mästare i Cincinnati. Och nu alltså US Open.

Finalen på Arthur Ashe Stadium var av mer standardsnitt än damernas skandalomsusade motsvarighet i lördags.

Läs mer: Serena Williams bötfälls efter utbrottet i finalen

Matchen började jämnt, men sedan Djokovic brutit till 5–3 tog han setet lätt.

Och i andra set, som bland annat innehöll ett 20 minuter långt game, blev det som många gånger tidigare i det kvava sommarvädret i Queens uthålligheten som avgjorde. När Djokovic tog hem tie-breaket såg del Potro väldigt trött ut.

Argentinaren hittade i och för sig energi nog att bryta tillbaka till 3–3 även i tredje set, men när Djokovic då bröt motståndarens serve en gång till var saken klar.

Läs mer: WTA och Djokovic stödjer Williams

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.