Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djurgarden-ater-i-topp-efter-derbykross-mot-hammarby/

SPORT

Djurgårdens derbyhjälte sporrad av Hammarbys tränare: ”Trevlig läsning”

Djurgården krossade Hammarby i derbyt på Tele2 arena.
Djurgården krossade Hammarby i derbyt på Tele2 arena. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Fyra säsonger i Djurgården och inte en enda derbyseger – men i söndagens möte med Hammarby fick det vara nog på eländet, tyckte Magnus Eriksson.

Mittfältaren låg bakom tre mål när ”Blåränderna” vände underläge till seger med 4–1 på Tele2 arena.

– Otroligt skönt, säger Eriksson.

Det har knappast varit någon hemlighet att Djurgården haft det kämpigt mot Hammarby – men när behovet av tre poäng var som störst för att inte släppa iväg AIK i den herrallsvenska guldstriden kom ett välkommet trendbrott.

– Det här var en match som vi vann mycket på karaktär. Vi har haft några mindre bra resultat på slutet, och mindre bra derbyresultat dessutom, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf efter det som slutade med en bekväm 4–1-seger.

Annars började det som det brukar mellan de båda hyresgästerna på Tele2 area. Djurgården inledde förtroendeingivande – men det var Hammarby som gjorde målet.

I de grönvitas första ordentliga attack framåt kom ett drömanfall i den 19:e minuten. Aljosa Matko hoppade över Darijan Bojanics passning i djupled varpå Mohanad Jeahze på ett tillslag hittade Gustav Ludwigson som stötte bollen i mål.

Anfallaren firade vilt framför Djurgårdens klack med händerna bakom öronen, men skulle en stund senare tas ner på jorden. Efter en halvtimmes spel gick nämligen allt Djurgårdens väg.

– Det var ingen av oss som tyckte synd om sig själv. Det kändes nästan skrivet i sten att de skulle ta ledningen och att vi skulle få jobba, men vi gör tre mål på en kvart och reser oss extremt bra, säger spelaren som anförde vändningen för Djurgården: Magnus Eriksson.

Edward Chilufya ryckte in i straffområdet och kapades klumpigt av Hammarbyförsvararen Jon Gudni Fjoluson. Straffsparken var självklar, vilket man kanske inte kan säga om Magnus Erikssons avslut från elva meter. 31-åringen fick se sitt lösa avslut räddas av David Ousted med högerhanden, men inte bättre än att han kunde forcera returen in i mål.

– Jag har aldrig scoutat en målvakt förut men fick för mig att göra det nu. Vi gick igenom hans (Ousteds) straffar mot Basel och då gick han fyra av fem åt andra hållet så jag tänkte att det är hans favorithörn. Men jag ska nog aldrig ha något med en målvaktstränare att göra mer faktiskt, säger Eriksson skämtsamt.

Med publiken i ryggen red Djurgården vidare på sitt mentala övertag och gjorde ytterligare två mål på tre minuter. Efter en kort hörna i den 39:e minuten kunde Hjalmar Ekdal – värvad från just Hammarby inför säsongen – nicka in sitt första mål för Djurgården efter ett inlägg från Magnus Eriksson. Och av bara farten kom även 3–1 när Joel Asoro fick utrymme att avsluta med högern. Bollen där den skulle, återigen till vänster om David Ousted, vilket innebar första målet även för Asoro.

Magnus Eriksson gjorde ett mål och två assist mot Hammarby.
Magnus Eriksson gjorde ett mål och två assist mot Hammarby. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Framspelare? Ännu en gång Magnus Eriksson som därmed går upp i toppen av poängligan med totalt tre mål och elva assist.

– Det är en spelare som alltid kliver fram. Han har en otrolig kvalitet i sina avgörande passningar, även om det inte var världens bästa straff han slog i dag. Men han fick in returen i mål och det är det som har betydelse, säger Thomas Lagerlöf.

Inför derbyt talade Hammarbys tränare Milos Miljoevic om vikten av att stoppa just Magnus Eriksson – en plan som inte blev helt lyckad och som sporrade huvudpersonen själv.

– Jag såg en notis om det. Det är inte som att man sjunker då, jag tyckte det var ganska trevlig läsning. Det var inte som att jag svävade iväg, men det var fina kommentarer från en motståndartränare, säger Eriksson.

I stället för reducering för Hammarby var det Djurgården som fick utdelning ännu en gång efter att målvakten Jacob Widell Zetterström skickat upp en lång boll mot Edward Chilufya.

Högeryttern vann sin duell med betydligt mer reslige Björn Paulsen innan han avslutade sin klassaktion med att trycka bollen i mål, lågt förbi Ousted i det bortre hörnet. Först då kunde Magnus Eriksson börja ta in sin första vinst i ett Stockholmsderby.

– Man gick bara runt och njöt sista fem-sex minuterna. När fyran kom ska det mycket till. Att få gå runt och applådera publiken, känna den värmen, är helt magiskt. Våra fans förtjänar det så mycket efter att de stått ut med vårat derbyfacit sista tiden. Nu får de också njuta lite.

Efter matchen hyllade Lagerlöf sättet hans lag svarade efter den tunga starten på derbyt.

– Det är lätt att sjunka ihop, men det var direkt upp på hästen igen. Otroligt starkt av spelarna. De malde bara på och hade gett sig fan på att den här matchen skulle vi bara vinna.

I och med derbysegern går Djurgården åter upp i toppen av allsvenskan. AIK har chansen att återta serieledningen på måndagen men då krävs seger borta mot Mjällby.

Läs mer:

Zetterström: ”Jag vågade inte tro att jag skulle stå på en fotbollsplan igen”

Milojevic har derbytaktiken klar: ”Måste stoppa Eriksson”

Paulinho hoppas få en ny chans i derbyt: ”Jag skjuter gärna en straff igen”

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt