Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Djurgården föll på straffar

Här sätter Luleås Johan Harju den avgörande straffen.
Här sätter Luleås Johan Harju den avgörande straffen. Foto: Sören Andersson/TT

Djurgården tappade poäng i slutminuterna mot Luleå.

Hemmalaget fick nöja sig med en poäng sedan Luleå vunnit med 2–1 efter straffar.

”Tung förlust”, konstaterar Djurgårdens assisterande tränare Stefan Nyman.

– Vi gör en bra match fem mot fem men tyvärr får vi inte till det i power play i dag. Vi drar ner på tempot där i stället för att höja det, fortsätter Nyman.

Kampen om en direktplats i slutspelet är inne i slutskedet. Bara fyra omgångar av grundserien återstår, och varje poäng är viktig för lagen som slåss om att vara bland de sex första lagen som är direktkvalificerade för kvartsfinal.

Det innebär att matcherna den här tiden på året på många sätt får karaktären av slutspelsmatcher och lördagskvällens match på Hovet mellan Djurgården och Luleå var inget undantag.

Djurgården kom till spel mot Luleå med ett fint facit i bagaget. I de senaste åtta matcherna hade stockholmarna tagit minst en poäng. Den trenden förlängdes på lördagskvällen med ytterligare en match, men den här kvällen blev det bara en poäng och hur kostsamt det blir återstår att se.

Som helhet fick publiken på Hovets fullsatta läktare se en jämn match och länge såg det ut som om det bara skulle bli ett enda mål.

I slutet av den första perioden gav Djurgårdens forward Robin Alvarez hemmalaget ledningen med 1–0 sedan han själv svarat för ett starkt förarbete.

Alvarez skott gick sedan via en Luleå skridsko in i mål.

Djurgården hade visserligen flera chanser att öka på ledningen. Inte minst i inledningen av den tredje perioden när de fick spela med en man mer i fem minuter sedan Luleås Christian Jaros fått matchstraff. Djurgårdens power play var dock lika dåligt som Luleås box play var bra.

Att Luleå klarade att hålla tätt under utvisningen gav gästerna viktig energi.

Under den andra halvan av den tredje perioden var det Luleå som skapade den ena målchansen efter den andra, men tack vare storspel av Mantas Armalis i Djurgårdens mål såg det länge ut som om hemmalaget skulle ta tre viktiga poäng.

En oturlig studs via en hemmaspelares skridsko, med mindre än två minuter kvar av ordinarie tid, innebar att det inte bara var kvitterat på matchtavlan utan också i antalet självmål.

1-1 efter ordinarie tid, och en mållös förlängning innebar att straffar fick avgöra och Luleå behövde bara två straffar på sig för att säkra bonuspoängen.

Foto: TT
Luleås Jan Sandström jublar efter Djurgårdens självmål som betydde 1–1. Foto: TT