Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djurgarden-i-ar-ska-vi-inte-behova-slass-for-overlevnad/

Sport

Djurgården: ”I år ska vi inte behöva slåss för överlevnad”

Kämpade för sin överlevnad i damallsvenskan i fjol. I år ska Djurgården prestera bättre.
Kämpade för sin överlevnad i damallsvenskan i fjol. I år ska Djurgården prestera bättre. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Förra året var det meningen att Djurgården skulle flytta fram positionen och etablera sig på den övre halvan i damallsvenskan. Det slutade med kris. Tränaren Joel Riddez fick gå mitt under säsongen. Inte förrän i den sista omgången kunde Djurgården undvika nedflyttning.

Pierre Fondin, assisterande till Riddez, fick ta över med åtta omgångar kvar i fjol. Och nu ska Fondin tillsammans med August Fors se till att fjolårets misstag inte upprepas.

– De flesta tippar oss från åttonde plats och neråt. Men i år ska vi inte slåss för överlevnad, det är den uttalade målsättningen, säger Fondin.

Det har varit rena svängdörren på Stockholms Stadion senaste halvåret. Tolv spelare har lämnat klubben, nio nya har kommit in. Och med tanke på den stora omsättningen handlar mycket av Fondins arbete om långsiktighet, att bygga laget inför kommande säsonger.

– Det börjar se ganska bra ut, men allt sitter inte perfekt ännu, säger Fondin.

Ett av Olivia Schoughs mål i fjol visade sig bli väldigt viktigt. I år vill hon göra fler mål.
Ett av Olivia Schoughs mål i fjol visade sig bli väldigt viktigt. I år vill hon göra fler mål. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Landslagsmeriterade spelare som Olivia Schough och Malin Diaz kommer att få ett stort ansvar i lagbygget. Och lagkapten Schough anser att det är bra att många nya kommit in i truppen.

– Jag vet inte hur det kunde gå så snett som det gjorde förra året, det kändes som vi tappade fokus efter halva säsongen, säger Schough.

– Jag anser att vi egentligen var bättre än tabellplaceringen visar. Och vi ska verkligen se till att vi inte hamnar där igen.

Med tre omgångar kvar i höstas flaxade nedflyttningsspöket över Stadion. Det skiljde fyra poäng upp till Limhamn Bunkeflo ovanför strecket. Men en trepoängare mot jumbon Kungsbacka, och två sena mål som innebar 3–3 mot regerande mästarna Piteå, innebar att Djurgården var i kapp. När båda lagen sedan förlorade i slutomgången klarade Djurgården kontraktet på målskillnad.

Men bortsett från det kan man säga att det var Olivia Schough som faktiskt räddade Djurgården. I den åttonde omgången, borta mot Limhamn Bunkeflo, skruvade hon in matchens enda mål på hörna, två minuter in på tilläggstid.

Med facit på hand hade Limhamn Bunkeflo klarat kontraktet med tre poängs marginal till Djurgården om den matchen slutat 0–0. 

Men då hade man ju ingen aning om den dramatik som väntade under hösten, och att det var just Limhamn Bunkeflo som skulle hota den allsvenska existensen.

Schough säger att lagandan kommit tillbaka i truppen. Och att coronauppehållet inte enbart varit negativt.

– Vi har kunnat slipa på detaljer i spelet som vi annars inte skulle hunnit med. Och vi har haft god tid på oss att bygga upp styrka och kondition, säger hon.

Malin Diaz tycker att stämningen i laget är bättre i år och hoppas att det ska märkas på planen med mer eget spel.
Malin Diaz tycker att stämningen i laget är bättre i år och hoppas att det ska märkas på planen med mer eget spel. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

26-åriga Malin Diaz har varit med länge i toppfotbollen. Spelade i AIK, Tyresö och Eskilstuna innan hon kom till Djurgården 2018. Som 18-åring avgjorde hon EM-finalen för U19-landslag 2012, när Sverige besegrade Spanien. Och hon startade för Tyresö i Champions League-finalen mot Wolfsburg två år senare.

Diaz säger att hon ser fram mot säsongsstarten.

– Det känns som vi fått ihop gruppen bra. Stämningen är bättre än i fjol, jag känner mer harmoni, vi är bättre förberedda och har en tydlig spelidé.

Enligt Diaz handlar det om att Djurgården ska försöka ligga högre upp i planen, för att få igång ett eget spel, ha ett rörligt innermittfält, och inte tjonga iväg en massa långbollar med ”lycka-till-adress” som man gjorde förra säsongen.

– Men självklart kommer vi att få göra vissa justeringar beroende på motstånd, säger hon.

Mia Jalkerud gjorde elva av Djurgårdens 24 mål i fjol. Jalkerud är föräldraledig i år, och de elva målen måste ersättas. Nyzeeländska landslagsanfallaren Hannah Wilkinson ansluter i dagarna från Sporting CP i Portugal. 

Kommer hon att få bära hela ansvaret offensivt?

– Wilkinson är stor och stark, en spelartyp vi saknat. Men vi ska försöka sprida målskytte på fler spelare. Bland annat måste väl jag göra fler mål än i fjol, säger Olivia Schough.

Tränaren Pierre Fondin tycker att han hittat bra, eller bättre, ersättare till de spelare som lämnat laget.
Tränaren Pierre Fondin tycker att han hittat bra, eller bättre, ersättare till de spelare som lämnat laget. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

En annan viktig kugge som måste ersättas är mittfältaren Hanna Folkesson, med 48 A-landskamper på meritlistan, som gått till Hammarby.

Här anser sig Pierre Fondin ha hittat spelaren som fyller luckan i Frida Boreiro från Växjö.

– Jag hade henne i laget när jag tränade Växjö. Hon är trygg, bollskicklig och snäppet vassare än Folkesson, säger Fondin.

Djurgården inleder säsongen med bortamatch mot nykomlingen Uppsala, lördag eftermiddag.

Läs mer:

På lördag inleds damallsvenskan – så är läget i lagen 

Cirkeln sluten för Lisa Dahlkvist i Umeå: ”Vinnarkulturen sitter kvar i väggarna” 

Blackstenius om kontroversiella flytten: ”Det är klart att det varit jobbigt” 

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt