Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/djurgarden-vidare-efter-straffdrama-mff-missar-europaspel/

SPORT

Djurgården vidare efter straffdrama – MFF missar Europaspel

Djurgården vände och vann mot Malmö FF i Svenska cupens kvartsfinal. Här Hampus Finndell, i mitten efter sitt 2–2-mål.
Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Djurgården vann stormötet med Malmö FF på Tele2 arena – och därmed är MFF:s chanser att nå Europa borta.

Efter en dramatisk cupkvartsfinal tog sig Djurgården vidare efter straffläggning och 2–2 vid full tid.

Djurgården är inne i en oerhört intensiv period trots att nästan tre veckor återstår till allsvenska fotbollspremiären: Gruppspel i Svenska cupen, åttondelsfinal i Conference League mot Lech Poznan, och så söndagens cupkvartsfinal mot Malmö FF.

För Malmö FF är Svenska cupen av största vikt eftersom det var enda chansen för klubben att få spela i Europa till sommaren. Nu blir det inte så, vilket är ett hårt slag för Sveriges rikaste klubb som firat framgångar i Europaspelet de senaste åren.

Djurgården har redan säkrat spel i Conference League efter sin andraplats i fjol, medan MFF kom först på sjunde plats i tabellen.

Redan i den tionde minuten gav Anders Christiansen Malmö ledningen med 1–0. Han snappade upp en målvaktsretur efter en snygg klack från Isaac Kiese Thelin och rullade in bollen i mål.

Christiansen hade sedan huvudrollen när han missade en straff i den 27:e minuten. Poetisk rättvisa kan tyckas, eftersom dansken föll väldigt lätt i en duell med Djurgårdens Magnus Eriksson – dessutom utanför straffområdet.

– Jag kanske är färgad, men känslan är att han faller otroligt, otroligt billigt. Det var rättvist att det blev en miss, säger Magnus Eriksson till C More.

Djurgården tog över totalt i den andra halvleken, och till slut kom utdelningen. Elias Andersson tryckte in 1–1-målet i 86:e minuten efter ett inlägg från Piotr Johansson. Oliver Berg var sedan nära att avgöra i ett friläge i den 92:a minuten.

Malmö skapade i stort sett ingenting efter den första halvleken, men kunde ändå ta ledningen i den 114:e minuten, återigen genom Anders Christiansen.

Djurgården vägrade dock ge upp och i den 119:e minuten tryckte Hampus Finndell in ett skott som målvakten Johan Dahlin missbedömde till 2–2.

I straffläggningen var Djurgården hundraprocentigt och satte alla fem straffar. Isaac Kiese Thelin sköt i ribban i MFF:s första straff och domaren bedömde att bollen inte varit över mållinjen. Därmed är MFF utslaget.

– Det var otroligt skönt när vi fick 2–2. När det gick till straffar var vi väldigt självsäkra, säger Besard Sabovic till C More efter att ha satt den sista straffen.

Malmötränaren Henrik Rydström kom till Stockholm med ett tungt facit på Tele2 arena. Som tränare för Kalmar FF och Sirius har han aldrig varit med om att vinna, däremot åtta förluster och två oavgjorda. Och han är alltså fortsatt segerlös.

– Dålig andra halvlek. Vi blir fega och gör det väldigt enkelt för dem. Men vi har ledningen med en minut kvar av förlängningen, det bör vi lösa, säger Rydström till C More.

MFF hade tre nyförvärv i backlinjen; Anton Tinnerholm, Derek Cornelius och Gabriel Busanello. Ytterligare en ny spelare, Taha Ali, skapade problem för Djurgården på sin kant.

För Djurgården väntar på torsdag returen i åttondelsfinalen i Conference League mot Lech Poznan. Djurgården måste då hämta in ett 0–2-underläge från den första matchen i Polen.