Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Djurgårdens lagkapten bröt måltorkan

Henrik Eriksson jublar tillsammans med Mikael Ahlén efter sitt 4-2-mål mot Modo.
Henrik Eriksson jublar tillsammans med Mikael Ahlén efter sitt 4-2-mål mot Modo. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

När matchen stod och vägde sköt Djurgårdens lagkapten sitt första mål sedan 2014. Henrik Eriksson gjorde 4-2 när Djurgården tog tre viktiga poäng genom att besegra Modo med 5-4.

Han är knappast känd som en poängkung. Inför mötet med Modo hade Henrik Eriksson endast noterats för en assist på 48 matcher.

När Modo på 14 sekunder i inledningen av andra perioden förvandlade 3-0 till 3-2 hittade Eriksson äntligen rätt. Till medspelarnas och fansens stora förtjusning tryckte han in 4-2 från nära håll.

– Svinkul för Henke att det äntligen kom, säger Mikael Ahlén, som själv lyckats pillra in två puckar bakom motståndarmålvakterna på sina 43 matcher.

Djurgården sportchef Thomas Johansson varnade för Modos krigare men det verkade spelarna ha glömt. Modo lät fyra spelare gå framåt, tryckte på frenetiskt och gav inte hemmaspelarna en lugn stund.

I första perioden radades chans på chans radades upp men Djurgårdens målvakt Mantas Armalis storspelade och när Markus Ljungh gled fram och sköt ett inte allt för märkvärdigt dragskott så stod det plötsligt 1-0 på jumbotronen.

Modo fortsatte att trycka på och efter knappt 14 minuter var Marcus Högströms tur att göra mål, utan uppvaktning rundade han kassen och smekte in 2-0. Innan perioden var slut hade Linus Hultström gjort 3-0.

– Vi spelade dåligt försvar men var giftiga framåt, säger Högström och gör därmed en helt korrekt analys av inledningen av matchen.

Djurgården har ett fortsatt stort tryck på sig för de tre matcher som återstår blir riktigt tuffa. Först väntar två långresor norrut. I Skellefteå blev förlust med 5-2 senast och mot Luleå har Djurgården tre raka förluster. Avslutningen mot Färjestad blir inte heller den lätt, Djurgården har tre förluster där också.

På onsdagskvällen kan Modo tvingas se sig som ett kvallag. Vinner Rögle bortamatchen mot Färjestad blir det Modo som gör Karlskrona sällskap i det nervkittlande direktkvalet till hockeyligan.