Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

DN:s cykelskola del 1: Så väljer du utrustning

03:59. Hur kommer man igång med cyklingen? Vad är viktigt att tänka på när man köper sin första racer? DN:s Fredrik Kessiakoff ger oss svaren i cykelskolans första del.

Runt 20.000 personer ska cykla 300 kilometer. Vätternrundan, det främsta kraftprovet inom svensk cykelsport, är nu bara 2,5 veckor bort. Ladda upp inför årets eller nästa års lopp med VM-medaljören Fredrik Kessiakoff.

Sedan loppets start 1964 har drygt 520 000 människor genomfört Vätternrundan. Ifjol var det 19 452 cyklister som ställde sig på startlinjen för att cykla de 300 kilometerna runt Vättern med start och mål i Motala.

Cykling som motionsform har de senaste åren fått ett rejält uppsving. Att se åtminstone en medelålders man på racercykel och kroppsstrumpa under en promenad på asfalt är i dag snarare regel än undantag.

Lär dig mer: ”Så maximerar du din cykelteknik”

Racingcyklarna blir fler och fler. Känslan är också att jakten på gram, att hitta lättare och därmed också dyrare utrustning, ibland går till överdrift. För i samma takt som vikten sjunker ökar priset. I DN:s cykelskola hjälper den forna proffscyklisten Fredrik Kessiakoff dig att hitta rätt.

För vad behöver man egentligen för att komma i gång?

I det första avsnittet går han bland annat igenom ramen, hjulen och skorna – men också sadeln. Efter ett träningspass på sex timmar kan det lätt bli lite ömt "där bak".

– Man kan få väldigt ont. Det har till och med varit så illa att jag tvingats använda Compeed-plåster mellan benen, men det är inte att rekommendera, säger han.

Han tycker att en bra padding är ett måste om man planerar att ställa upp i Vätternrundan.

– Ofta tittar man på sadeln men man ska veta att byxorna fyller en stor funktion. En bra cykelbyxa har en bra padding och det gör att komforten blir mycket bättre.