Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/domarna-nekar-jag-har-aldrig-varit-inblandad-i-det-har/

SPORT

Domarna nekar: Jag har aldrig varit inblandad i det här

Domarna som misstänks för matchfixning nekar alla till att ha manipulerat matcher.
”Hela den här situationen är absurd. Jag har aldrig fått veta vad jag anklagas för”, säger en av domarna.

Han har inte fått döma i Basketligan sedan vintern 2013. I den utredning som Svenska Basketbollförbundet gjort tillsammans med Svenska Spel pekas han och ytterligare minst en annan domare ut för att ha varit inblandade i matchfixning. Förbundet menar att domarna avsiktligt gynnat vissa lag i vissa matcher. Domaren säger att det är helt fel och han anser att påståendet faller på sin egen orimlighet.

– Vi är tre domare som dömer, en domare kan inte ensam påverka resultatet, säger han och förklarar att han är beredd att sätta sig ner med förbundet och gå igenom alla matcher.

När han genom DN får höra om misstankarna att honom närstående personer hämtat ut stora vinster på matcher ser han inte det som något märkligt.

– Jag har ingen kännedom om att personer som står nära mig skulle ha vunnit stora summor. Folk i det här landet spelar, det kan inte jag belastas för, säger han.

Precis som en kollega har domaren inte tilldelats några uppdrag den här säsongen eftersom förbundet anser att han brutit mot tävlingsbestämmelserna. Förbundet hävdar att det inte finns något anställningsförhållande och att man äger rätten att bestämma vilka domare som ska döma svensk basket. Riksidrottsnämnden klandrade i en dom förbundet för att man begått ett formellt fel när man inte behandlade fallet som ett bestraffningsärende. Någon ställning i sakfrågan tog dock inte RIN.

I fjol uppmanade några av landets domare till strejk i sympati med kollegerna, men den avblåstes i sista stund. Domaren säger att han ser hela affären som att förbundsledningen vill tysta honom för att han är en stark röst inom svensk basket. Han påpekar att förundersökningen mot hans kollega lades ned och att han själv inte anklagats för något av polisen.

– De (förbundsstyrelsen) tror tydligen att de kan ställa sig över svenskt rättsväsende, säger domaren, som uppskattar att han förlorat hundratusentals kronor på att inte kunna döma.

Den andre domaren företräddes vid en tidigare förundersökning av advokat Thomas Bodström, som säger att han inte tagit del av några nya anklagelser mot sin klient och därför inte kan kommentera saken. I samband med att förundersökningen mot domaren lades ned i fjol riktade Bodström hård kritik mot Svenska Basketbollförbundet och Svenska Spel.

– Det är otroligt viktigt att man stävjar fusk, men det är också väldigt viktigt att man har på fötterna när man kommer med anklagelser för att själv visa sig handlingskraftig. Förra gången hade de inte det och de borde tänka sig för så att de inte gör om samma misstag, säger Bodström.

DN har även varit i kontakt med den domare som blev bortplockad under det nyss avslutade SM-slutspelet efter misstankar om fixade matcher. Domaren säger att han överlåter alla kommentarer kring domartillsättningen till förbundsledningen. Han förklarar att han är chockad över att höra att misstankar även riktas mot honom i den omfattande utredning som förbundet och spelbolaget gjort.

– Jag har aldrig varit inblandad i något sådant här, säger han.

Polis och åklagare har de senaste veckorna intensifierat arbetet med utredningen. Kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption säger att han inte kan kommentera några detaljer kring förundersökningen.

– Det jag kan säga är att det den här gången handlar om fler än en domare, säger Lindmark.

Lindmark utredde även misstankarna mot minst en av basketdomarna i fjol. Efter fyra månader lades utredningen ner förra sommaren. Andra åklagare som utrett matchfixning säger till DN att det ofta är svårt att bevisa att en person som tjänat pengar på en match också manipulerat utgången av den.

– Generellt kan jag säga att när det gäller matchfixning kan det vara svårt att hitta bevis i efterhand. I de fall internationellt som gått till domstol har det ofta handlat om att man avslöjat personerna när de håller på och gör upp matcherna, till exempel via telefonavlyssning, säger Johan Lindmark.