Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dopad-avstangd-och-hanad-37-arige-justin-gatlin-fortsatter-jaga-det-perfekta-loppet/

Sport

Dopad, avstängd och hånad – 37-årige Justin Gatlin fortsätter jaga det perfekta loppet

Bild 1 av 2 Justin Gatlin knäböjer framför Usain Bolt efter att amerikanen besegrat jamaicanen på 100 meter vid friidrotts-VM 2017 i London.
Foto: Antonin Thuillier/AFP
Bild 2 av 2 Christian Coleman, Justin Gatlin och Usain Bolt poserar med sina medaljer vid prisutdelningen för 100 meter under VM 2017.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Han har stängts av för dopning – inte en utan två gånger. När han besegrade Usain Bolt i jamaicanens sista lopp, VM-finalen på 100 meter i London 2017, buades han ut av publiken.

Men ingenting kan stoppa friidrottens bad boy, Justin Gatlin. Vid 37 års ålder siktar den amerikanske sprintern på ett tredje VM-guld på 100 meter i Qatar.

Och han tänker fortsätta över OS i Tokyo 2020 och VM i USA 2021.

– Jag är en gåta. Jag har haft mina mörka stunder och jag har gått igenom och upplevt saker som andra, om de tvingats vara ifrån sporten eller har varit avstängda, aldrig skulle kommit tillbaka ifrån...

– Jag har trotsat oddsen till den punkt där jag tror att folk känt obehag, för inte bara har jag kommit tillbaka, utan jag har kommit tillbaka och varit bättre.

Orden är Justin Gatlins och 37-åringen yppade dem i en intervju med nyhetsbyrån AP i samband med de amerikanska mästerskapen i Des Moines i slutet av juli.

– Jag tänker inte på ålder, jag tänker inte på att jag åldras. På ett sätt ser jag på mig själv som en tidsresenär. Jag är fortfarande här, jag springer och jag gör fortfarande bra tider. Jag tränar riktigt bra och jag fokuserar på det stora målet, säger Justin Gatlin. 

Och det stora målet är klart: att sätta de snabba ungtupparna på plats vid VM i Qatar i månadsskiftet september/oktober. En lättare sträckning i baksidan vid ett lopp i Kroatien i början av september, ska inte hindra honom.

Att han fortfarande håller visade han vid Diamond League-galan i Stanford i Kalifornien den 30 juni. Gatlin kom tvåa på 100 meter. Tiden: 9,87.

Christian Coleman vann i Stanford i juni på årets snabbaste 100-meterstid. Justin Gatlin var tvåa. Foto: Jeff Chiu/AP

Självklart världsrekord för 37-åringar, men också årets fjärde bästa tid på distansen. Vann i Stanford gjorde den unge amerikanen Christian Coleman på tiden 9,81, årets snabbaste tid.

– De här unga idrottarna gör att jag känner mig ung. De springer på supersnabba tider som jag gjort tidigare så det motiverar mig. Det ger mig en resonansbotten som visar hur bra jag måste vara för att kunna tävla, säger Justin Gatlin i AP-intervjun.

Gatlins tid är den snabbaste han sprungit sedan OS i Rio de Janeiro 2016. Och hans 9,87 framstår nästan som ett mirakel om man betänker att hans bästa tid förra året var 10,03.

Att han är tillbaka i den skandalomsusade agenten Dennis Mitchells stall, själv sprinter som stängts av för dopning, gör att många fortfarande ser på honom med misstänksamma ögon.

Inför varje VM och OS kommer hans solkiga historia upp. Justin Gatlin är sprintern som stängts av för dopning – inte en gång utan två gånger. Sammanlagt var han borta från idrotten i fem år.

Men det kunde ha varit det dubbla.

Första gången han fälldes var redan 2001 då man hittade amfetamin i hans blodprov. Justin Gatlin dömdes till två års avstängning, men domen ändrades till ett år, när han kunde bevisa att amfetaminet ingick i den medicin mot adhd som han tagit sedan han var liten.

Den andra avstängningen kom 2006 när han testades positivt för testosteron. Två år tidigare hade han fått sitt stora internationella genombrott när han vann 100 meter vid OS i Aten. Året efter följde han upp det med att vinna såväl 100 som 200 meter vid VM i Helsingfors.

Så när även B-provet visade att Justin Gatlin hade spår av testosteron i blodet, så slog det ner som en bomb.

Gatlin hävdade sin oskuld och hans dåvarande tränare, den skandalomsusade Trevor Graham, som tränat åtta idrottare som fällts för dopning, menade att Gatlin fått medlet i kroppen när han masserats med en kräm där testosteron ingick.

Men det trodde ingen på och domen mot Gatlin blev hård: åtta års avstängning.

Den domen ändrades sedan av idrottens egen domstol, Cas, till fyra år, mest beroende på att Gatlin samarbetat med den amerikanska antidopningsbyrån Usada.

Under den fyra år långa avstängningen försökte han sig på amerikansk fotboll, men fick aldrig något kontrakt.

Under Justin Gatlins dopningsavstängning hade en storstjärna fötts och Gatlin kom tillbaka i skuggan av Usain Bolt. I OS-finalen sprang Gatlin in som trea, på nytt årsbästa, men långt efter publikens favorit: Bolt. Foto: Shutterstock

I stället fortsatte han att träna och den 3 augusti 2010 var han tillbaka på löparbanorna. I Rakvere i Estland vann han ett 100-meterslopp på tiden 10,24. 2011 kvalificerade han sig för VM i Daegu, men slogs ut i semifinalen på 100 meter.

Under hans avstängning hade en ny sprinterstjärna fötts: Usain Bolt. Jamaicanen slog idrottsvärlden med häpnad och förtrollade alla med att krossa världsrekorden på 100 meter och 200 meter vid VM 2009.

Men inte bara det. Den unge Usain Bolt skrattade och skämtade och bjöd på sig själv i alla sammanhang. Och framför allt: han var ren.

Så vem brydde sig då om en före detta världsmästare som varit avstängd för dopning?

Ingen – till att börja med.

Men redan vid OS i London 2012 var Justin Gatlin tillbaka på de stora arenorna. Men det var till ackompanjemang av publikens buanden. Så fort hans namn lästes upp följdes det av en visselkonsert.

Till skillnad från när Usain Bolt presenterades, då applåderna aldrig ville ta slut.

Samtidigt var det en dramaturgi som passade arrangörer och publik perfekt: den gode mot den onde. Och allt avgjort på mindre än tio sekunder.

Inför OS i London var det Justin Gatlin som sprungit de snabbaste loppen. Vid de amerikanska OS-uttagningarna hade han sprungit på 9,80, nytt personbästa.

I finalen visade dock Usain Bolt sitt rätta jag och vann överlägset på 9,63. Justin Gatlin sprang in som trea på tiden 9,79, nytt personbästa, men ändå så långt efter.

Och så skulle det fortsätta mästerskap efter mästerskap. Vid VM i Moskva 2013 vann Bolt före Gatlin. Vid VM i Peking 2015 ledde Justin Gatlin 100-metersfinalen tills det bara återstod 15 meter. Då snubblade han till och Usain Bolt kunde pressa sig förbi strax före mållinjen.

Bolts segertid: 9,79, en ynka hundradel före Justin Gatlin.

Justin Gatlin gratulerar Usain Bolt efter VM-guldet på 100 meter i Peking 2015. Foto: Imago/BPI/REX

I Moskva och Peking hade Justin Gatlin sluppit de värsta buandena. Men vid OS i Rio de Janeiro 2016 var de tillbaka med full styrka. 

Och resultatet i finalen blev detsamma som fyra år tidigare: Segrare Usain Bolt före Justin Gatlin och friidrottsvärlden kunde andas ut.

Den gode fortsatte att vinna och den onde fick rollen som den eviga tvåan.

Men så, i det som skulle bli den godes sista stora galaföreställning, förstörde den onde hela dramaturgin. En Usain Bolt som knappt sprungit ett lopp på hela säsongen fick i sin sista final på 100 meter se sig slagen av inte bara Justin Gatlin, utan också den unge amerikanen Christian Coleman.

Kungen var slagen, men det var inga hurrarop som mötte den nygamle VM-kungen. Tolv år efter sitt första VM-guld på 100 meter möttes världsmästaren av en orkan av buanden.

På presskonferensen efteråt i katakomberna under London Stadium fick Justin Gatlin frågan hur det kändes att vara friidrottens bad boy.

Han svarade med en motfråga.

– Vad gör jag som gör mig till en bad boy? Pratar jag illa om någon, gör jag dåliga gester? Det gör jag inte, slog han fast och fortsatte:

– Ni vill ha allt i svart och vitt. Usain Bolt är en hjälte och det är okej för mig. Jag försöker bara hålla klassen så jag förstår inte vad bad boy kommer ifrån.

Och uppe på podiet tog bronsmedaljören Usain Bolt mikrofonen:

– Jag har alltid sagt att han har avtjänat sin tid. Han är här och det betyder att han är okej. Jag har alltid respekterat honom som en medtävlare. Han har tränat hårt och är en av de bästa jag någonsin tävlat emot. Han förtjänar att vara här, sa friidrottens kanske största stjärna genom tiderna och drog sig samtidigt tillbaka från scenen.

Kvar blev en hårt kritiserad och ifrågasatt 35-årig världsmästare.

Och han är fortfarande kvar. Omgiven av unga sprintrar som knappt börjat skolan när han vann sitt OS-guld i Aten. 

– Det chockar mig lite, hur tiden har gått. Men det får mig inte att känna mig gammal, säger 37-åringen i AP-intervjun och fortsätter:

– Jag har fått så många fler som gillar mig utifrån respekt av att de sett mig arbeta hårt, sett mig klättra och fortsätta kämpa trots min ålder, oavsett hur många gånger jag förlorade till Usain. Det handlade hela tiden om att behålla kursen, vilket var min egen kurs, och inte ändra riktning eller försöka vara någon jag inte är.

– Jag har hela tiden vela vara Justin, säger Gatlin och ger ytterligare en förklaring till varför han fortsätter.

– Jag växte upp omgiven av en massa talangfulla idrottare i high school och på college och att lyssna till dem och höra dem säga att de önskat att de gjort lite mer, eller önskat att de skulle ha tävlat lite längre eller tagit tävlandet lite mer seriöst, har gjort att jag känt att ”okej, jag ska ge allt jag har”.

Gatlin vill kunna titta upp på resultattavlan efter ett lopp med känslan att han sprungit det perfekta loppet. Foto: Li Gang/All Over Press

Samtidigt är det jakten på det perfekta loppet som driver honom.

– Man kommer till en punkt där man börjar jaga enhörningar. Du vill få ihop det perfekta loppet. Du vill få den perfekta starten. Du jagar det där ögonblicket som ska fastställa din karriär, säger Justin Gatlin och beskriver målande känslan han har när han springer 100 meter.

– Det handlar om en adrenalinkick. När du sprungit halva loppet så är allt en enda dimma. Det är så det känns att springa snabbt: allting runtomkring dig är en dimma och du är så fokuserad så allt runt omkring dig stannar upp. När du passerat mållinjen så hetsar du dig själv: ”Kolla tiden jag just sprang på. Det är helt galet.”

– Det är den känslan jag hela tiden jagar, den enhörningen, förklarar Justin Gatlin.

Frågan är om 37-åringen fångar den känslan i Doha den 28 september. Då avgörs VM-finalen på herrarnas 100 meter.

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha