Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Dopningsdömd gör comeback i Sverige

Foto: Matthias Schrader/AP

Tidigare epo-dopade Johannes Dürr har avtjänat sin tvååriga avstängning och nästa helg gör han comeback i Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

”Det är tragiskt att han är tillbaka”, säger Jerry Ahrlin till Expressen.

Den österrikiska längdskidåkaren Johannes Dürr slutade trea i Tour de Ski 2014 men under Sotji-OS avslöjades att han testats positivt för epo.

Den 25 februari i år hade han avtjänat sin avstängning och tidigare i mars deltog han i ett mindre lopp på hemmaplan. Men den riktiga comebacken väljer Dürr att göra i Sverige, skriver Expressen.

Arrangören för det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, Wolfgang Mehl, säger till tidningen:

– Vi har kollat väldigt noggrant med Svenska skidförbundet och Internationella skidförbundet: hans avstängning gick ut i februari och han har rätt att tävla igen. Vi får inte neka honom till att anmäla sig.

Deltar i loppet gör också bland andra norska bröderna Jörgen och Anders Aukland samt de svenska åkarna Rikard Tynell och Jerry Ahrlin.

– Doping är förbjudet och förstör idrotten. Precis som många andra är jag väldigt emot allting som har med doping att göra. Det är tragiskt att han är tillbaka efter två år, säger Ahrlin.

– Det känns konstigt att han är med. Det är aldrig roligt att tävla mot en som har hållit på med doping. Det känns fel att han står på startlinjen igen, säger Tynell.