Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dopningslakaren-kan-fa-tio-ars-fangelse/

Sport

Dopningsläkaren kan få tio års fängelse

Österrikisk polis under skid-VM i Seefeld där dopningsrazzian gjordes i februari 2019.
Österrikisk polis under skid-VM i Seefeld där dopningsrazzian gjordes i februari 2019. Foto: Matthias Schrader/AP

Drygt 1,5 år efter att en skidåkare ertappats med en dopningsspruta i armen mitt under VM startar rättegången mot Mark Schmidt – den tyske läkaren bakom dopningsnätverket.

Schmidt och fyra medåtalade riskerar fängelsestraff i upp till tio år.

– Det här är en affärsrörelse i dopning, säger statsåklagaren Michael Lehner.

TT Text

Det var mitt under skid-VM Seefeld i februari 2019 som Operation Aderlass, polisens razzia mot dopningsnätverket, satte i gång. Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep österrikisk polis nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke som ertappats med en spruta i armen.

När nu rättegången startar i München mot den tyske läkaren Mark Schmidt finns 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer bland de inblandade, men fler namn kan komma fram.

– Det är fler idrottare inblandade, nätverket har varit större, säger statsåklagaren Michael Lehner enligt AFP.

– Man får inte glömma att det här handlar om affärer med en hårdvaluta – pengar. Det handlar inte om aktiva som dopat sig själva, det här är en affärsrörelse i dopning.

Under utredningen har åklagaren Kai Graeber sagt att man funnit stora mängder bevis och ett 30-tal vittnen har kallats till rättegången som väntas hålla på till i slutet av december.

Inga stora idrottsstjärnor finns bland de nu misstänkta, men Schmidt är anklagad för att ha hjälpt idrottare som deltog i OS 2014 och 2018 att dopa sig. Och enligt åtalet, skriver AFP, anklagas han också för att ha dopat cyklister som tävlat i OS 2016 såväl som i Tour de France, Giro d'Italia och Spanien runt de senaste åren.

För sex år sedan åkte den österrikiske skidåkaren Johannes Dürr fast för dopning under OS i Sotji. Det blev startskottet för de utredningar som ledde fram till Operation Aderlass.

Läs mer:

”Killen med kylboxen” tog blodpåsar genom Europa

OS-mästaren åtalas – ska ha hjälpt sin son dopa sig

Serviceman döms efter dopningshärva i Seefeld

Ämnen i artikeln

Cykel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt