Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dopningslakaren-overklagar-fangelsedomen/

Sport

”Dopningsläkaren” överklagar fängelsedomen

Mark Schmidt har erkänt att han systematiskt bloddopade idrottare under åtta års tid.
Mark Schmidt har erkänt att han systematiskt bloddopade idrottare under åtta års tid. Foto: Tullverket i München

Mark Schmidt – huvudperson i dopningshärvan som avslöjades av polisen i ”Operation Aderlass” – dömdes till fängelse i fyra år och tio månader.

Nu väljer den tyske läkaren att överklaga domen.

TT Text

Därmed kommer målet till en högre instans i det tyska rättsväsendet, och enligt tyska nyhetsbyrån DPA ska det nu tas upp i domstol i Karlsruhe.

Mark Schmidt, som tidigare erkänt att han sysslat med systematisk dopning, åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019.

Två av Schmidts medhjälpare dömdes till villkorlig dom på två år och fyra månader respektive ett år och fyra månader. För de övriga två blev det böter.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in de andra fyra i det, sade Schmidt enligt AFP under den tidigare rättegången i München.

Dopningsnätverket avslöjades under skid-VM i Seefeld, då österrikisk polis gjorde en razzia i alpbyn. Tillsammans med tysk polis hade utredningen ”Operation Aderlass” startats efter en dokumentär i tysk tv, där den österrikiske skidåkaren Johannes Dürr, som tidigare fällts för epo-dopning, trädde fram.

Läs mer: ”Killen med kylboxen” tog blodpåsar genom Europa

Ämnen i artikeln

Cykel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt