Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dortmunds-aterkopsklausul-styr-isaks-framtid/

Sport

Dortmunds återköpsklausul styr Isaks framtid

Alexander Isak fick knappt med speltid i Dortmund men efter anfallarens succé i Spanien gnuggar den tyska klubben händerna.
Alexander Isak fick knappt med speltid i Dortmund men efter anfallarens succé i Spanien gnuggar den tyska klubben händerna. Foto: Thomas Bielefeld/imago

Succén fortsätter för Alexander Isak i Real Sociedad. När helgens derby mot Athletic Bilbao stod och vägde kom han in från bänken, spelade fram Portu till 1–0 och säkrade trepoängaren genom att göra 2–1 sju minuter före slutet. 

Samtidigt satt klubbledningen i Dortmund och gnuggade händerna. För i praktiken är Isak fortfarande deras spelare.

Tolv mål i de tolv senaste tävlingsmatcherna för Real Sociedad har gett den 20-årige svensken stjärnstatus, inte bara i Spanien utan i hela fotbolls-Europa. 

Sett över hela säsongen, tio matcher från start och 18 inhopp, gör Isak mål var 60:e minut. Kokar man ner det till de sex senaste matcherna är det 54 minuter mellan målen.

Borussia Dortmund följer Isaks succé i La Liga med lupp. Och nu spekulerar tysk media i om Dortmund tänker köpa tillbaka anfallaren, och para ihop honom med den norska succévärvningen Erling Braut Haaland.

Efter genombrottet i AIK 2016 beskrevs den då 16-årige Isak som den nye Zlatan. Han köptes loss av Dortmund i januari 2017 för 8,6 miljoner euro. Den högsta summa som betalats för en allsvensk spelare.

Som en av många unga talanger placerades Isak i reservlaget. Logiskt med tanke på att A-truppen då innehöll namn som Pierre-Emerick Aubameyang, André Schürrle, Marco Reus, Jadon Sancho, Christian Pulisic, Mario Götze och Julian Weigl.

Säsongen 2017-18 debuterade Isak i Bundesliga. Men det blev bara tre starter och nio inhopp i liga- och cupspel.

Isak gjorde 14 mål på 18 liga- och cupmatcher i Willem II.
Isak gjorde 14 mål på 18 liga- och cupmatcher i Willem II. Foto: Pro Shots Photo Agency

Hösten 2018 var han fast i reservlaget. Och i februari 2019 lånade Dortmund därför ut Isak till nederländska Willem II för att ge honom speltid.

Isak gjorde succé i Tilburg, 14 mål på 18 liga- och cupmatcher.

Men vägen in i Dortmund efter låneperioden var inte given. Och redan i början av juni såldes Isak till Real Sociedad för 6,5 miljoner euro.

På papperet en förlustaffär. Men inte i realiteten.

Dortmund sålde medvetet billigt, och skrev in en återköpsklausul. Den ger Dortmund rätten att köpa tillbaka Isak till ett fast pris, 30 miljoner euro.

En återköpsklausul fungerar på följande sätt:

Att äga en spelare som har en återköpsklausul inskriven i kontraktet är i praktiken detsamma som att ha spelaren på lån. 

Klubben som sålt spelaren, i det här fallet Dortmund, har all bestämmanderätt, och kan köpa tillbaka spelaren när de önskar.

Isak har också en utköpsklausul inskriven i kontraktet, som säger att han kostar minst 70 miljoner euro att lösa om någon annan klubb är intresserad.

Enkelt uttryckt innebär det att om exempelvis Real Madrid vill köpa Isak för 70 miljoner euro, och Dortmund säger ja till affären, så går 30 miljoner till Real Sociedad och 40 miljoner till Dortmund.

Den svenske anfallaren klappas om av lagkamraterna i Real Sociedad efter att han avgjort helgens derby mot Athletic Bilbao.
Den svenske anfallaren klappas om av lagkamraterna i Real Sociedad efter att han avgjort helgens derby mot Athletic Bilbao. Foto: Javier Soriano/AFP

Ett parallellt exempel är spanjoren Alvaro Morata. 

Sommaren 2014 sålde Real Madrid anfallaren till Juventus för 20 miljoner euro, med en återköpsklausul satt till 30 miljoner euro. Morata skrev femårskontrakt med Juventus.

Två år senare utlöste Real Madrid klausulen och plockade hem Morata.

I juli 2017 kunde sedan Real Madrid casha in, då man sålde Morata till Chelsea för 66 miljoner euro.

Quiz: Vad kan du om Alexander Isak?