Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/drommalet-blev-beloningen-for-schoughs-slit/

Sport

Drömmålet blev belöningen för Schoughs slit

Olivia Schough firar sitt drömmål mot Island, som banade väg för det svenska EM-avancemanget.
Olivia Schough firar sitt drömmål mot Island, som banade väg för det svenska EM-avancemanget. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

När Olivia Schough sprang ut mot läktaren för att fira sitt drömmål mot Island var lyckan fullständig. Sverige gick till EM och allt slit hon lagt ned för att ta sig tillbaka till landslaget hade varit mödan värd.

Det finns fotbollsmål som kommer som en blixt från klar himmel. Och så finns det de där man från läktarplats redan tidigt anar att något är på gång.

Efter Sofia Jakobssons ledningsmål i första halvlek var Island tvunget att trycka på efter paus för att kunna hota Sverige i EM-kvalets gruppfinal. Det gav kontringsläge.

Redan när Kosovare Asllani tog emot bollen på egen planhalva syntes det att här var det läge för Sverige att avgöra matchen.

Efter att ha lämnat över bollen till Olivia Schough på vänsterkanten fortsatte Asllani sin löpning för att dra med sig försvarare.

Men det fanns fortfarande mycket att göra.

Med några bollberöringar med högerfoten fortsatte Schough framåt för att sedan vika av mot mitten samtidigt som hon passerade mitt emellan två isländskor.

Någon meter utanför straffområdesgränsen dök det perfekta skottläget upp.

– Det blev en sådan där träff där man knappt känner att bollen lämnar foten. På träning händer det ju att man får till de där träffarna, men det är inte lika lätt på match när man har mycket adrenalin i kroppen. Men den här gången blev det helt perfekt, säger Schough, när hon några veckor efter drömträffen tänker tillbaka på målet.

Bollen borrade sig upp i den isländska målvakten Sandra Sigurdardóttirs högra kryss.

Olivia Schough sprang med något som påminde om ett Marco Tardelli-grin i ansiktet mot den svenska avbytarbänken och förenades sedan med laget i en kollektiv kram.

Det var ett mål som betydde mycket för Sverige – och för Olivia Schough.

Blågult blev klart för EM i England 2022 och Schough visade att hon var värd en ny chans.

Halländskan, med Torup Rydö FF som moderklubb, debuterade i U-landslaget 2007 och i A-landslaget 2013, men på senare tid har hon haft allt svårare att få speltid och i början av året petades hon av förbundskapten Peter Gerhardsson inför Algarve Cup.

Schough i Djurgårdens tröja.
Schough i Djurgårdens tröja. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Efter debuten just i Algarve Cup 2013 hade hon varit mer eller mindre bofast i landslaget och medger att hon tog beskedet hårt.

– Helt plötsligt försvann det bara ur mitt liv. Första tiden var skitjobbig och det var en omställning som tog tid att anpassa sig till, säger 27-åringen och beskriver landslaget som en stor familj.

Schough berättar att hon redan 2019 efter flytten till Djurgården kände att hon halkat efter med fysträningen och hon bestämde sig för att anlita en personlig tränare.

Resultaten visade sig snabbt.

– Jag kände att jag blev starkare och snabbare och kände att jag vågade ta mer initiativ och på det sättet byggde jag upp en tro på mig själv. Jag är väldigt glad för att det lönade sig, säger hon.

Men inför landslagssamlingen i Göteborg i oktober var det långt ifrån säkert att Schough skulle få speltid. Fem dagar före avgörandet mot Island ställdes Sverige mot Lettland och Gerhardsson valde att vila några av sina mest etablerade spelare.

Schough fick chansen från start – och tog den. Hon blev en av målskyttarna när Sverige vann med 7–0 efter att ha noterat rekordsiffrorna 37–0 i avslut. Även om motståndet var sällsynt blekt visade Schough så mycket spring i benen att Gerhardsson valde att låta henne starta även mot Island.

2–0-målet efter 56 minuter var bekräftelsen på att förbundskaptenen tänkt rätt. Tillsammans med 1–1 målet mot Nederländerna 2016, som tog Sverige till OS i Rio är det det viktigaste hon gjort.

– Fast det var å andra sidan inte lika snyggt, säger hon och minns att det målet kom efter en bjudning från motståndarförsvaret.

Det blev en säsong som började i moll och slutade på bästa sätt på alla fronter. Efter EM-avancemanget bidrog Schough starkt till att Djurgården hängde kvar i allsvenskan, en poäng över nedflyttningsstrecket.

På Fotbollsgalan prisades hon som damallsvenskans mest värdefulla spelare efter fem mål och sju målgivande passningar.

Bara några dagar senare stod det klart att Schough lämnar Djurgården och att hon nästa säsong spelar för FC Rosengård. Hon ser fram mot att försöka ta tillbaka SM-guldet till Malmöklubben, att få spela Champions League och att ta en plats i OS-truppen.

Målet mot Island ser hon som pricken över i:et på en minnesvärd säsong.

– Det har varit ett tufft år, men det har varit värt allt slit. Nu är det roligt att spela fotboll igen, säger Schough.

Ämnen i artikeln

Djurgården
Västsverige

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt