Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/dronare-och-skuggning-i-skogen-med-kamera-sa-vill-orienteringen-sla-igenom-som-skidskyttet/

SPORT

Drönare och skuggning i skogen med kamera – så vill orienteringen slå igenom som skidskyttet

Sista kontrollen: Några av de ledande lagen i damernas Tiomilas andrasträcka på väg att stämpla medan en av tv-sändningens 15 kameror filmar.
Foto: Lars Näslund

SKELLEFTEÅ. Tove Alexandersson. Gustav Bergman. De är världsnamn i en av Sveriges största sporter. Men som stjärnor i orientering syns de ändå sporadiskt i media.

Nu drömmer orienteringen om att lyckas bli lika het i tv som skidskytte. Under helgens Tiomilastafett testas nya metoder för att visa upp den dramatik som döljer sig i skogen.

I Skellefteå, denna helg, tillverkas inte bara batterier. Sju kilometer väster om Norhvolts batterifabrik används också stora mängder. Hos klassiska ”Långa nattens” löpare i Tiomilastafetten när de tänder sina, numera extremt starkt lysande, pannlampor.

Grupper av löpare som liknar ringlande lysmaskar när de filmas från luften med drönare, är ett av huvudnumren för projektledaren för Tiomilas tv-sändning Peter Löfås. En scen inom tv-sport som inte liknar något annat.

En annan är bilderna från livelöparna.

Klockan är halv två den sommarvarma lördagseftermiddagen när startskottet för Tiomilas damklass skjutits. Medan stressade löpare måna om att inte bomma första kontrollen ovanför slalombacken på Vitberget och ställa till det för sitt lag, får några en extra press på sig: Livelöparen Jörgen Johansson som med sin så kallade steadycam i handen springer tätt efter.

Tiomilas tv-sändnings programledare Per Forsberg refererar hur löparna rör sig mellan fjärde och femte kontrollen, medan allt också visas på Skellefteå Kraft Arenas mediakub. Till vänster i bilden Kalle Dalin, landslagsledare och expertkommentator.
Foto: Lars Näslund

Via 5G-mobilnätet – extra master har placerats ut – projiceras löparnas vägvalsbeslut, fart och plötsliga tvekanden och misstag på mediakuben inne i Skellefteå Kraft arena, dit Tiomila den här helgen flyttat in.

Men bilderna visas också i den 16 timmar långa livestreamen via Internationella orienteringsförbundets kanal. För en i tv-sammanhang fortsatt fattig sport kostar det 25 euro att följa Tiomiladygnet, i den reklamfria versionen. Men numera kan tittarpengen även hämtas hem globalt. Utöver att speaker- och referentprofilen Per Forsberg leder svenska sändningen går det att välja en finsk- eller engelsktalande kommentator.

– Jag skulle säga att sändningen av Tiomila är ett break even-projekt ekonomiskt, säger Per Forsberg till DN.

Livelöparna som under Tiomila sprang efter tätlöparna med kamera över stock och sten: Johannes Stenberg och Jörgen Johansson. Här går de igenom schemat för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Foto: Lars Näslund

Men kan orienteringssporten, komplicerad att både producera och skildra, bli en tv-idrott på allvar? Ja, bedömer sportens företrädare numera. Drömmen närs om att kunna ”göra en skidskytte” och slå igenom utanför den redan trogna familjen.

Visserligen saknas skidskyttets stora sponsorpengar från näringslivet på kontinenten. Men en ovisshet som liknar skyttet, när den till synes stensäkre orienteraren plötsligt börjar irra och klockan tickar.

Det är just där som producenten hoppas att livelöparens kamera ska råka vara. Om momentet samtidigt kan visas på den digitala kartan i tv-rutan där löparens position, via den gps-sändare som den tävlande bär, byggs ett drama som borde gå att sälja. Är tanken.

– Här finns absolut delar som påminner om skidskyttet, båda momenten, löpning och att hitta rätt, måste stämma, säger Per Forsberg som i många år kommenterat en rad andra sporter i tv.

Men under Tiomila i Skellefteå måste han och projektledaren Peter Löfås lösa ett trick som skidskyttet slipper: Att tv-bilderna inte avslöjar något om vägvalen och kontrollerna som kan hjälpa de löpare som ännu inte startat.

Här spelar finländaren Tommi Uusimäki en nyckelroll, säger Peter Löfås ifrån teknikrummet där han synkar Tiomilas 15 kameror.

– Jag har varit med i processen med banläggaren och önskat att på varje stafettsträcka kunna visa ett avsnitt som är så pass unik jämfört med övriga sträckor att vi kan visa den live.

Bild 1 av 2
Foto: Lars Näslund
Bild 2 av 2
Foto: Lars Näslund

Tommi Uusimäki är operatören som har överblick över vilka gps-signaler från löparna i skogen som är intressanta att – blixtsnabbt – visa i tv:n, utan att just avslöja för mycket. För att kunna visa lite mer iive än vanligt låter han löparna i Skellefteå ibland synas i ett flygfoto i stället för på den riktiga orienteringskartan.

En som extra noga följer utfallet, tittarnas reaktioner, är Fredrik Tanfara, marknads- och försäljningschef på orienteringsförbundet med bakgrund från Svenska Spel och inom travet.

Tittarsiffror är valutan när sporten ska säljas in och han pekar gärna på att SVT-sändningen från världscupen i Idre i augusti i fjol registrerades för 571 000 tittare och 61000 livestarter i playtjänsten.

Men det är inte de redan frälsta Fredrik Tanfara primärt är ute efter.

– Vi behöver också nå de som lika gärna kollar allsvenskan eller curling eller skidskytte. Då måste man som tittare förstå och kunna hänga med i vad som verkligen händer i skogen.

Han talar om att sportens historia i Sverige, vackra bilder i kombination med fysisk och mental styrka är bra. Men...

– Det är också på gott och ont. Vi har ingen Zlatan i vårt landslag, såklart. Någon som bara genom sin existens skapar rubriker, så att det inte bara blir den där jättepräktiga idrotten, utan att man liksom kan få vara den man vill.

Livelöparna Jörgen Johansson och Johannes Stenberg till höger. Vid den här kontrollen, en liten sankmark, fanns även en fast tv-kamera.
Foto: Lars Näslund

Obemärkt förbi har skogsfolkets tv-ansträngningar inte gått hos SVT. Dess sportchef Max Bursell säger till DN att ”orienteringen går väldigt bra hos oss ”.

– Dels är det en sport som de flesta har testat på i skolan och har en relation till, dels har vi flera svenska världsstjärnor med Tove Alexandersson i spetsen. Dessutom har man gjort ett riktigt bra arbete med att utveckla tv-produktionen.

Vad behöver de göra mer?

– Det går alltid att göra det ännu lättare att hänga med i tävlingarna. Man kan också titta på second screen-möjligheter för att öka engagemanget ytterligare.

Men SVT har svårt att gå in med några större pengar för sändningsrättigheter?

– Vi betalar för alla rättigheter men hur mycket pengar det handlar om går vi inte ut offentligt med.

Programledaren för Tiomilasändningen Per Forsberg, som också ledde arbetet med världscupen i Idre i fjol, är väl insatt i tv-businessen. Han säger:

– Tv-bolagen får orienteringens bilder väldigt billigt för att vi alls ska kunna exponera oss i public service.