Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Dubbla svenska VM-guld i thaiboxning

Sveriges senaste världsmästare heter Sanja Trbojevic och Elina Nilsson. Med två guld och fyra silver stod det svenska landslaget på måndagen för sin bästa prestation någonsin, när damklasserna i thaiboxnings-VM avgjordes i Uzbekistan. ”Jag tror inte det är sant”, säger Sanja Trbojevic.

Sanja Trbojevic från Malmö plockade hem guldet i 67 kilosklassen, och Elina Nilsson från Göteborg i 71 kilo.

– Hur ska jag kunna smälta det här? säger Sanja Trbojevic, 26 år, som gör sitt första VM.

Finalen mot Alaoui Hasnouni från Marocko började i ett högt tempo. Svenskan tog snabbt kommandot och hennes hårda knän och starka clinchar blev för mycket för motståndaren.

Även Elina Nilsson som tog hem det andra guldet var lyrisk över sin medalj.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är hur glad som helst, säger 31-åringen som har ett VM-silver och ett brons, samt ett EM-guld sedan tidigare.

Hennes final mot Helena Jurisic, Kroatien, avgjordes först i fjärde och sista ronden när svenskan fick in en välriktad spark mot kroatiskans knä, var på motståndaren tappade sin gard och sitt försvar och matchen dömdes till svenskans fördel.

– Det var min vinnarskalle som avgjorde. Hon kroknade på slutet och då fortsatte jag gå på, säger Elina, som efter matchen var tvungen att åka direkt till sjukhus för att sy ett fult sår över vänstra ögat.

– Men det är inte så farligt. Det är smällar man får ta, säger den nyblivna världsmästaren.

Även Maria Olsson, Lina Länsberg, Jessica Isaksson och Annie Eriksson tog sig till final i sina viktklasser, vilket resulterade i fyra svenska silver. Det Svenska thaiboxningsförbundet har aldrig varit nöjdare med sina damer.

– En fantastisk prestation, säger förbundets representant Johan Risberg.
Hyllas internationellt

Även på internationell nivå har man uppmärksammat Sveriges prestation i årets världsmästerskap.

– I år har Sverige det absolut främsta damlandslaget och bör tjäna som ett föredöme för andra nationer när det gäller damidrott på världsnivå, säger Stephan Fox, chef för det Internationella thaiboxningsförbundet IFMA.

Även Rikard Pettersson från Halmstadtog guld i herrarnas B-klass 81 kilo. Herrarnas A-klass avgörs under tisdagen, då fajtas Alex Harris Tobiasson från Göteborg för guld i 75-kilosklassen.