Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/duplantis-far-victoriastipendiet/

Sport

Duplantis får Victoriastipendiet

Armand Duplantis satte världsrekord två gånger om i vintras. Nu tilldelas han Victoriastipendiet.
Armand Duplantis satte världsrekord två gånger om i vintras. Nu tilldelas han Victoriastipendiet. Foto: Aleksandra Szmigiel/Bildbyrån

Två världsrekord inom loppet av en vecka.

För den bedriften tilldelas stavhoppsstjärnan Armand Duplantis Victoriastipendiet 2020.

”Det är en stor ära”, säger 20-åringen.

TT Text

Den 8 februari i år slog Armand ”Mondo” Duplantis Renaud Lavillenies sex år gamla världsrekord när han flög över ribban på 6,17 i Polen. En vecka senare putsade han världsrekordet med ytterligare en centimeter till 6,18 i Skottland.

Den svenskamerikanske stavhopparen belönas nu med Victoriastipendiet.

”Det är en stor ära för mig att ta emot Victoriapriset. Att vara en bland de andra stora svenska idrottarna som har tilldelats det tidigare år känns fantastiskt”, säger Duplantis i ett pressmeddelande.

Duplantis har på grund av coronapandemin tillbringat tiden efter världsrekorden hemma hos sina föräldrar i Louisiana där han har tränat i trädgården. Sedan i helgen är han dock på plats i Uppsala där han ska ha sin bas under sommaren.

Utomhussäsongen drar så smått i gång med ”Impossible Games” i Oslo på torsdag, där han ställs mot bland andra just Lavillenie, som dock tävlar hemma i sin trädgård i Frankrike.

Victoriastipendiet har delats ut årligen sedan 1979. Priset delas ut av Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten i Borgholm på Öland den 14 juli. Konserten kommer i år att genomföras utan publik på plats.