Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/duplantis-kan-gora-en-bubka-med-bra-klirr-i-kassan/

Sport

Duplantis kan göra en Bubka – med bra klirr i kassan

Förra helgen blev det världsrekord. På lördagen tävlar Armand Duplantis igen.
Förra helgen blev det världsrekord. På lördagen tävlar Armand Duplantis igen. Foto: Rafal Oleksiewicz/Pressfocus

Armand Duplantis skördar stora framgångar just nu.

Både genom idrottsliga prestationer – och lukrativa avtal.

– Det är inte många friidrottare i världen som har det avtal han har, säger Duplantis manager Daniel Wessfeldt.

På lördag gör Armand Duplantis sin första tävling efter världsrekordhoppet på 6,17 meter i Polen förra helgen.

20-åringen är en av världens hetaste friidrottare just nu och helgens inomhusgala i Glasgow är slutsåld.

Att slå världsrekord innebär stora bonuspengar från både sponsorer, arrangörer och föreningar. Efter tävlingen i Polen drog han in en miljon kronor i prispengar och bonus från arrangören och det internationella friidrottsförbundet.

Men Duplantis allra största inkomstkälla är avtalet med ett skoföretag. Enligt Aftonbladet är kontraktet värt närmare tio miljoner kronor per säsong.

– Mondo är nöjd och det finns inte många friidrottare i världen som har det avtal han har. Han tänker inte på det så mycket själv, han tycker bara att det är kul att hoppa stav. Det här är långsiktigt för honom så att han ska kunna ha en fin framtid den dagen han beslutar sig för att lägga av, säger Daniel Wessfeldt.

Har ni säkrat framtiden redan nu?

– Nej, eller ja, det beror ju på vilka vanor man har. Det hade kanske räckt för dig och mig, men så tänker inte han. Det är inte många i den åldern som tänker på framtiden. 

Det har dragits vissa paralleller mellan Armand Duplantis och legendaren Sergej Bubka som slog 35 världsrekord i stavhopp – ofta genom att bara flytta ribban en centimeter.

Att slå världsrekord på det sättet skulle kunna ge ett fortsatt klirr i kassan för Duplantis, som enligt Wessfeldt har en större potential än det nyligen slagna rekordet på 6,17.

– Från tävlingsarrangörer kan idrottarna få bonus, men andra sponsoravtal kan vara begränsade till ett rekord om året, säger Wessfeldt.

Vad säger du om hans ekonomiska situation?

– Han har tryggat sin ekonomiska framtid bara med de här avtalen. Det är långa avtal eftersom att han är så ung. Men sedan är det ju ändå inte mycket pengar jämfört med spelare i Premier League eller NHL. De summorna är astronomiska, därmed inte sagt att det här inte är bra. Men i fotboll har det ju blivit monopolpengar i princip, säger Daniel Wessfeldt.

Vad tror du om hans chanser i Glasgow?

– Jag tror det går bra. Uppenbarligen är han ju i form. Så jag har ingen anledning att tro något annat.

Läs mer:

Duplantis satte nytt världsrekord i stavhopp 

Bengtsson sporras av Duplantis: ”Nu är det bara att kötta”