Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/duplantis-overlagsen-nar-utomhuspremiaren-blaste-bort/

SPORT

Duplantis överlägsen när utomhuspremiären blåste bort

Armand Duplantis vann säsongens första Diamond League-tävling.
Armand Duplantis vann säsongens första Diamond League-tävling. Foto: Andrej Isakovic/Bildbyrån

Kraftigt blåsoväder tvingade Armand Duplantis att inleda utomhussäsongen inomhus i Qatar.

Stavhoppsstjärnan var i vanlig ordning överlägsen och vann årets första Diamond League-tävling på höjden 6,02.

Nästan två månader har gått sedan Armand Duplantis satte nytt världsrekord på 6,20 meter och tog VM-guld inomhus i Belgrad.

På fredagen var det tänkt att utomhussäsongen skulle inledas med årets första Diamond League-tävling i Doha – men på grund av extrema vindar i den qatariska huvudstaden sköts stavhoppstävlingen fram ett dygn och flyttades inomhus av säkerhetsskäl.

Utomhuspremiären blev med andra ord en förlängning av inomhussäsongen – och när tävlingen var i gång var det mesta som vanligt.

Trots motståndare i världsklass med namn som Chris Nilsen, KC Lightfoot och Renaud Lavillenie så spelade Armand Duplantis i en egen division och hade säkrat segern redan i sitt andra hopp efter att ha klarat 5,81.

På grund av för blåsigt väder blev det ingen utomhustävling på fredagen för Armand Duplantis och Renaud Lavillenie.
På grund av för blåsigt väder blev det ingen utomhustävling på fredagen för Armand Duplantis och Renaud Lavillenie. Foto: Hussein Sayed/AP

Att höja ribban 40 centimeter och satsa på ett nytt världsrekord var dock inte aktuellt, ”Mondo” nöjde sig med 6,02 – vilket han klarade utan några problem i första försöket.

Inte heller efter det gjorde han någon ansats på 6,21 utan gick för att klara 6,12 – en höjd som blev för svår för en tävlingsringrostig Duplantis.

Närmast var han att klara i det andra försöket då han rev med bröstkorgen på nedvägen.

Duplantis är regerande totalsegrare av Diamond League och mycket ska till för att han inte ska försvara titeln även i år. Årets stora mål är annars utomhus-VM i Eugene som inleds den 15 juli.

Läs mer:

Duplantis säsongspremiär skjuts upp

Duplantis svar på att hoppa 6,30: ”Om pappa säger så är det nog sant”

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt