Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/duplantis-sasongspremiar-skjuts-upp/

SPORT

Duplantis säsongspremiär skjuts upp

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Det blev ingen lysande dag för de svenska hoppen i årets första Diamond League-tävling. Fanny Roos kom visserligen fyra, men Kim Amb skadade sig och Armand Duplantis fick inte ens tävla.

TT Text

På grund av starka vindar på arenan i Qatar bedömdes det vara för farligt att genomföra stavhoppstävlingen. Armand Duplantis får därmed vänta med säsongsdebuten ytterligare ett litet tag.

Tävlingen ska i stället avgöras inomhus under lördagen.

Hopparna hann komma in på planen för uppvärmning innan beslutet fattades.

Armand hann provhoppa lite grann, men det gick inte att köra med full ansats. Det gick inte alls. Så det känns som rätt beslut, säger Duplantis agent Daniel Wessfeldt till SVT.

Damernas kulstötning genomfördes dock som planerat och där blev det en fjärdeplats för Fanny Roos.

Inför den femte omgången var Roos pressad att öka med 32 centimeter till 18,99 för att vara bland de tre främsta och stöta den sjätte och sista omgången.

En ökning blev det, men inte tillräckligt långt. Roos stannade på 18,85. I topp blev det trippelt amerikanskt genom Chase Ealy på 19,51, Maggie Ewen på 19,32 och Jessica Ramsay på 18,99.

– Det var kul och det kändes ganska bra. Känns inte som jag fick någon riktig träff. Jag har koll på vad jag ska göra till nästa gång, säger Roos i SVT:s sändning.

Den tredje svensken på startlistan i Doha var spjutkastaren Kim Amb. Men redan i det första kastet var det något som inte stämde. Spjutet landade på 65,70, nästan tjugo meter kortare än hans personliga rekord, och efteråt grinade svensken illa och fick låret lindat.

Det blev inga fler kast för Amb som fick nöja sig med att se på när grenadiern Anderson Peters och tjecken Jakub Vadlejch turades om att sätta världsårsbästa. Längst kastade till slut Peters med 93,07 före Vadlejch på 90,88.

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt