Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 18:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/duplantis-skadad-drog-sig-ur-stavhoppstavlingen-i-lievin/

Sport

Duplantis drog sig ur stavhoppstävlingen – vann ändå: ”Helt otroligt”

Armand Duplantis bröt tävlingen i Lievin efter en känning i baksidan.
Armand Duplantis bröt tävlingen i Lievin efter en känning i baksidan. Foto: Franck Fife/AFP

Armand Duplantis avbröt stavhoppstävlingen i franska Lievin på grund av en ömmande baksida.

Ändå besegrade han den samlade världseliten och klarade 5,86 meter.

– Det är helt otroligt egentligen, säger 21-åringens manager Daniel Wessfeldt till DN.

Armand Duplantis har inlett inomhussäsongen förtroendeingivande med två segrar på lika många tävlingar. Svensk-amerikanen innehar årsbästat på 6,03 och satsade så sent som i lördags på att slå sitt eget världsrekord (6,18) i franska Rouen.

På tisdagens gala i Lievin var tanken att han skulle ge sig på ett nytt försök – men tävlingen fick ett abrupt slut efter att ”Mondo” klarat 5,86.

Efter samspråk med sin mamma, Helena Duplantis, valde 21-åringen då att packa ihop sina grejer och avbryta sin medverkan. Enligt hans manager Daniel Wessfeldt handlade det om en känning i baksida lår.

– Han kände sig lite öm i morse och var stel i ena baksidan. Han värmde upp men det släppte aldrig riktigt och fick gå på halvmaskin, säger Wessfeldt.

Duplantis gick in på höjden 5,60 och vann sedermera tävlingen på 5,86, detta i stark konkurrens med bland andra förre världsrekordhållaren Renaud Lavillenie, världsmästaren Sam Kendricks och amerikanske uppstickaren Christopher Nilsen.

– Han klarade det lätt men kunde inte fortsätta. Han kunde inte pressa sig mer i dag. Då är det risk för att det kan hända någonting, men han avbröt mycket klokt.

Knappt en månad återstår till inomhus-EM i polska Torun, men någon fara för att Duplantis ska missa mästerskapet verkar det inte vara.

– Det är inte en skada utan en försiktighetsåtgärd. Hade det varit ett VM eller OS så hade han fortsatt. Det är säkert bra om en vecka, säger Daniel Wessfeldt som spekulerar om att känningen kan ha sin grund i hur ”Mondo” transporterar sig i pandemitider.

– Han har åkt mycket bil och flyger inte så mycket. Kanske är det det som gjort att han är lite stel, men det var inget han kände av i Frankrike i förra tävlingen.

Hur imponerande är det att han klarar 5,86 trots en ömmande baksida?

– Ja, han lekte sig ju över det. Det är helt otroligt egentligen.

Armand Duplantis flyger hem till Sverige och Uppsala på onsdagen igen. Planen är att tävla nästa gång den 17 februari i Torun.

Fler svenskar var i farten i Lievin på tisdagen. I damernas stavhoppstävling blev svenska rekordhållaren Michaela Meijer åtta på blygsamma 4,35. Bättre gick det för Thobias Montler som slutade tvåa i längdhoppet efter att ha flugit fina 8,03 meter.

På 800 meter blev Lovisa Lindh fyra i B-finalen efter att ha sprungit på 2.04,60 och i herrarnas A-heat kom Andreas Kramer femma på 1.47,48.

Friidrottsgalan inleddes med kula där Fanny Roos slutade fyra efter att ha stött 18,51 meter.

Läs mer:

Så löser Duplantis dilemmat med inlåsta stavar i stängd träningshall

Världsårsbästa av Duplantis – ser fram mot platta banor

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt