Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Duplantis vann Stadions hjärtan

Foto: Joel Marklund/TT

Solen sken, folket jublade och Armand ”Mondo” Duplantis uppfyllde alla Stadionbesökares högsta önskan när han hoppade över 5,86 meter.

Hoppet gav honom hans första seger i en Diamond League-gala.

– Publiken var bakom mig hela tiden. Jag kände ett fantastiskt stöd, säger 18-åringen.

Förhållandena var perfekta för friidrott på Stockholms stadion på söndagseftermiddagen.

27 grader, sol och nästan ingen vind.

Flera resultat höll absolut högsta världsklass, men det var ändå ett resultat som fick ett nästan fullsatt Stadion att jubla allra mest.

När 18-årige Armand Duplantis klarade 5,86 i första hoppet förstod alla att han kunde vinna. 

– Jag visste att den höjden kunde räcka för att vinna. Första försöket på 5,86 är ett hopp som man kan vinna medaljer på ett OS med, säger Armand Duplantis om hoppets betydelse.

Eftersom den regerande världsmästaren, amerikanen Sam Kendricks, rivit sitt första försök på 5,86 hade den unge svensken chansen att vinna sin första riktigt stora seger på seniornivå.

Kendricks sparade sin två återstående hopp till 5,91. Han rev det första. När Duplantis sedan hoppade sitt första hopp på höjden låg ribban kvar en stund innan den retfullt föll ner.

Men när Kendricks sedan rev sitt andra försök så var segern klar.

– Det är fantastiskt, men jag kan inte tänka för mycket på det här för det är bara en seger och jag vill vinna många segrar. Så förhoppningsvis var det här bara en av många, säger Armand Duplantis som inte tycks ha några tävlingsnerver.

Nu kände han att han hade publikens stöd så fort han kom in på Stadion.

– Varje gång jag steg ut på ansatsbanan kände jag att jag hade allas ögon på mig och pressen på mig. Men det var en bra press som jag kände. Jag ville verkligen göra en show.

– Jag kunde använda allt adrenalinet som pumpade till min fördel. Publiken var bakom mig hela tiden. Jag kände ett fantastiskt stöd.

Efter att segern var klar höjde Duplantis ribban till 5,96. Nytt personligt rekord med tre centimeter och också ett nytt Stadionrekord.

– Jag tror att jag hade höjden inne och jag tror jag kan klara den snart, men jag var för trött. Men nu vann jag, så det spelar inte så stor roll.

I augusti avgörs EM i Berlin. Att den unge svensken tillhör medaljfavoriterna är klart. Endast den franske stjärnan Renaud Lavillenie har hoppat högre än Duplantis 5,93 i år. 

 – Jag tror inte att jag är favorit före Renaud (Lavillenie) för att jag vunnit en tävling, säger Duplantis.

Men han kom inte hit i dag?

– Kanske var han lite rädd, säger 18-åringen och skrattar till lite innan han fortsätter:

– Jag vet att det behövs mer för att vinna Europamästerskapet,  så det här var en bra tävling, men inte tillräckligt bra. Förhoppningsvis kommer jag att vara ännu bättre till EM.

Läs mer:

Cyklist stoppade svenska sprinters

Bengtsson nära stavrekord 

Monsterhopp av 19-årig kuban – som snuvades på rekordet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.