Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Dyrt och slitsamt när VM-tävlingar blåser bort

Det var inte bara Australiens fälttävlansryttare William Levett som tog sig vatten över huvudet. Samma sak gjorde VM-arrangörerna som under den första veckan fått kämpa mot värme, luftfuktighet och en orkan.
Det var inte bara Australiens fälttävlansryttare William Levett som tog sig vatten över huvudet. Samma sak gjorde VM-arrangörerna som under den första veckan fått kämpa mot värme, luftfuktighet och en orkan. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tryon. Osäkerheten kring programmet under den första tävlingsveckan av ryttar-VM i Tryon har tärt på såväl ryttare som hästskötare.

Dessutom har orkanen Florence medfört merkostnader för det Svenska Ridsportförbundet.

De svenska fälttävlanshästarna är bokade att flyga hem på måndagen. 

I och med att fälttävlans banhoppning flyttades från söndagen till måndagen (startar 16.00 svensk tid) finns en risk att de inte hinner med det plan som de är bokade på.

– Skulle de inte göra det en merkostnad för oss, säger den svenska överledaren Annika Ersgård.

Med tanke på att den sammanlagda summan för att flyga de svenska VM-hästarna redan från start uppgick till tre och en halv miljon kronor vore det naturligtvis en ovälkommen kostnad.

Osäkerheten kring tidsschemat på grund av vädret har varit ett störningsmoment under hela den första VM-veckan.

– Ja, för ryttarna och hästskötarna har det absolut varit det, konstaterar Annika Ersgård.

I likhet med alla andra idrottare är såväl ryttarna som hästarnas schema dagarna före en mästerskapsstart noga planerade för att båda ska kunna prestera sitt bästa en exakt dag.

Nu har de inte vetat vilken dag de ska vara som bäst, eller om de över huvud taget får tävla om VM-medaljer.

Under natten till söndagen sov några av de svenska hästskötarna i stallet, som är specialgjorda för att klara starka vindar, för att finnas till hand för de svenska hästarna. 

För att skötarna åtminstone skulle få någon sömn köpte det svenska förbundet bland annat uppblåsbara sängar, filtar och sovsäckar.

Gjorde arrangörerna rätt som ställde in dressyrens kür-final?

– Ja, under rådande omständigheter.

Borde väder och klimat finnas med som en tydlig faktor när man i framtiden utser VM-orter?

– Ja, absolut. Det blir ett väldigt pussel när det blir på det här sättet, och dessutom merkostnader för alla deltagande länder, säger Annika Ersgård.

– För att inte tala om hur synd det naturligtvis är om de deltagare som inte får tävla.

Den andra och sista VM-veckan ser både regnet och vindarna ut att hålla sig borta från Tryon. Däremot kommer det att bli varmt, om än inte över 30 grader förrän under avslutningshelgen.

Läs mer: Malin Fransson: I skuggan av kaos-Vm har Sverige fått nytt OS-hopp

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.