Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ebba-andersson-klar-for-start-i-milloppet/

Sport

Ebba Andersson klar för start i milloppet

Ebba Andersson är frisk igen och kommer åka tisdagens tiokilometerslopp. Foto: Jonas Lindkvist

SEEFELD. Ebba Andersson såg 19-åriga klubbkamraten Frida Karlsson göra succé i skiathlonloppet. På tisdag är det Andersson, som nu är friskförklarad, som ska försöka spräcka den norska dominansen.

Rätta artikel

Ebba Andersson har inte längre problem med irriterade luftvägar och kommer kunna åka tisdagens millopp i klassisk stil.

– Hon är klar för start men hon har inte kört fart än. Men hon tränar, berättar damlandslagets tränare Magnus Ingesson.

Andersson tvingades avstå skiathlonloppet, men besvären med  luftvägarna var inte värre än att hon nu börjat köra lättare skidpass.

– Hon känner sig mycket bättre så det går rätt håll.

Men innan tisdag kommer hon testas rejält, då ska hon ha genomfört några riktigt tuffa fartpass för att komma upp i tävlingstempo.

– Det är bra köra i gång kroppen och få en trygghet, att man varit där i zonen, säger Ingesson. Det handlar om de vanliga tävlingsförberedelserna.

Ebba Andersson är den åkare som varit närmast omöjliga Therese Johaug den här säsongen när hon bara var nio sekunder efter Johaug på tiokilometersloppet i Lillehammer 1 december.

Att Andersson får svårt att matcha norskan kan man lugnt konstatera efter uppvisningen i lördagens skiathlon, ett lopp som Johaug vann med nästan en minut före lagkamraten Ingvild Flugstad Östberg.

– Det är skidåkning på en ny nivå, det är fascinerande. Johaug är ju i en division för sig. Det är ju inte så att de andra har blivit sämre, säger Ingesson. 

Nu hoppas Ingesson att ungdomar som Ebba Andersson, 21 år, och Frida Karlsson, 19 år, båda från Sollefteå Skidor IF, ska närma sig Johaug.

– Vi måste hitta nya nivåer på åkare, det är ju dit vi vill, säger Ingesson.

Läs mer: Mika Myllylä – mästaren som avskydde sina guldmedaljer