Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ebba-andersson-trea-i-tour-de-ski/

Sport

Ebba Andersson trea i Tour de Ski

Heidi Weng tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea i premiären av Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen

Norska storfavoriten Therese Johaug inledde Tour de Ski med att vinna tiokilometersloppet. Ebba Andersson spurtade till sig tredjeplatsen.

– Det här var mer än jag förväntat mig, bara att vara tillbaka och tävla kändes jätteskönt, säger Andersson till DN.

Tour-debutanten Ebba Andersson var det stora svenska glädjeämnet i lördagens tiokilometerslopp.

För ett par veckor sedan hade Andersson, som skadade ett knä i mitten av november, inte en tanke på att kunna starta i touren. 

Men läkningen gick bättre än förväntat och det var bara Andersson som kunde spränga sig in i den norska trion Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Astrid Urhenholdt Jacobsen som jagade platserna efter Johaug.

Therese Johaug tog som väntat täten direkt och gav aldrig gav de andra åkarna en chans.

Ett tag låg Johaug 19 sekunder före den jagande kvartetten men i mål var hon bara drygt tolv sekunder före tvåan Heidi Weng.

– Vi var ju några som tävlade om pallplatserna, det förklarar väl varför vi tog in. Therese gick ju själv och behövde inte ta ut sig på samma sätt, säger Andersson.

På upploppet kämpade Ebba Andersson sig förbi Ingvild Flugstad Östberg, som gjorde comeback efter sina hälsoproblem, och knep tredjeplatsen bakom Johaug och Weng.

– Det kändes väldigt kul att få till spurten och roligt att sedan få kliva upp på pallen.

Stina Nilsson, som slutade trea i Tour de Ski 2017, halkade efter direkt och efter drygt två kilometer var Nilsson 16 sekunder efter täten, i mål var hon en minut och sex sekunder efter Johaug och slutade på plats 24. 

Kort efter avslutat lopp kom beskedet att Nilsson bryter Tour de Ski på grund av problem med bröstkorgen.

Moa Lundgren blev näst bäst av de svenska åkarna med en fin åttondeplats och Charlotte Kalla slutade nia, båda runt 41 sekunder efter Johaug. 

I fredags tvingades finska stjärnan Krista Pärmäkoski, en åkare som tippades ligga med i toppen av resultatlistan, hoppa av touren på grund av sjukdom.

På söndag avgörs den första av två sprintlopp, nu utan svenska favoriten Stina Nilsson. Ebba Andersson bäddade med tredjeplatsen på tiokilometersloppet för en spännande fortsättning av Tour de Ski.

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig utan går in med samma inställning som inför tiokilometersloppet, att bara göra mitt allra bästa så får vi se hur det står sig.