Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ebba-andersson-utmanade-therese-johaug-tvaa-i-lahtis/

Sport

Ebba Andersson utmanade Therese Johaug – tvåa i Lahtis

Bild 1 av 2 Ebba Andersson, Therese Johaug och Krista Pärmäkoski.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Ebba Andersson.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ebba Andersson utmanade Therese Johaug och blev tvåa på 10 kilometer i finska Lahtis. Andersson var bara 3,4 sekunder bakom norskan. 

– Det var riktigt nära mot Ebba, men jag hade sekunderna på min sida, säger Johaug i segerintervjun.

Therese Johaug har oftast varit överlägsen i vinter, men i det klassiska loppet på lördagen var 22-åriga Ebba Andersson nära att slå henne. 

Dessutom gjorde 20-åriga Frida Karlsson sin bästa tävling efter sitt långa tävlingsuppehåll av hälsoskäl.

– Jag fick kämpa med mig själv i dag. Mentalt är jag lite trött efter Ski Tour, men formen är fortfarande väldigt bra och jag är väldigt glad för att stå högt upp på pallen i dag igen, säger Johaug till arrangören.

Ebba Andersson blev fyra totalt och tog fyra fjärdeplatser under etapploppet Ski Tour i Sverige och Norge som avslutades för en vecka sedan. Nu klev hon upp på pallen.

– Bara det är som en vinst för mig. Såklart gav jag vad jag hade för att försöka utmana Therese, men hon var några sekunder för stark för mig även i dag. Jag är ändå jättejätteglad för min andraplats, säger Andersson till SVT. 

Att vara så nära den norska stjärnan är också betydelsefullt.

– Det är verkligen en boost för mig efter att inte riktigt ha haft det flyt jag har velat under Ski Tour 2020. Det är verkligen en framgång för mig.

Therese Johaug var fem sekunder efter Frida Karlsson vid första mellantiden, men svenskan orkade inte hålla uppe riktigt samma höga fart och slutade strax utanför pallen, 22 sekunder efter norskan som fyra. 

– Det känns bra, det känns som att jag är närmare där jag vill vara nu, säger Frida Karlsson till SVT.

Hon fick bara åka två etapper av skidtouren förra veckan eftersom hon är på väg tillbaka från sin paus, men visade på lördagen att kapaciteten finns. 

Hon fick ingen sekundering under loppet om hur nära tredjeplatsen hon var, sade hon efteråt.

– Det hade varit kul att höra att man slogs om pallen, men jag åker ändå fort jag kan, så det hade nog inte gjort så stor skillnad, säger hon.

Hon slutade 10 sekunder från pallen.

– Jag är fyra, så det är lite surt. Men jag känner att det är nära och det kommer fler lopp.

Istället var det Ebba Andersson och hemmaåkaren Krista Pärmäkoski som utmanade Johaug.

Andersson var den starkaste av de två. Finskan tappade mot slutet och blev trea, 12 sekunder bakom Johaug. 

Ebba Andersson höll sig på som mest 6 sekunder bakom Johaug under loppet, avslutade starkt och tycks närma sig sin första seger i världscupen. Hon ska nu tävla i U23-VM och deltar därför inte i söndagens stafett i Lahtis.

I herrarnas lopp över 15 kilometer blev det en kamp mellan Ivo Niskanen, Finland, och ryske världscupledaren Aleksandr Bolsjunov i täten. Till hemmapublikens glädje gjorde Niskanen en bättre avslutning och tog sin femte världscupseger, 10 sekunder snabbare än ryssen. 

Norrmannen Hans Christer Holund blev trea. 

Bäste svensk blev Daniel Richardsson på trettonde plats.