Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/echevarria-visst-kan-jag-hoppa-nio-meter/

Sport

Echevarria: ”Visst kan jag hoppa nio meter”

Juan Miguel Echevarria gör segertecken under fredagens längdhoppskval där han hoppade 8,40 i sitt första och enda hopp. Foto: Martin Meissner/AP

Det är inget snack om vilken metall som guldfavoriten Juan Pablo Echevarria föredrar. Och han själv tvekar inte om att han en dag kan hoppa nio meter.

Världens just nu bäste längdhoppare tar emot för en intervju på en restaurang i Doha alldeles vid Persiska vikens strand.

På fingrarna har han fem guldringar, runt halsen tre guldkedjor och i örsnibben blänker ett örhänge också det i guld.

– Nej, jag gillar inte silver, säger han och blottar en rad guldtänder med sitt skratt.

Juan Pablo Echevarria var överlägsen i fredagens kvaltävling. Med 8,40 var han 28 centimeter bättre än närmaste man. Den 21-årige kubanen blir storfavorit i lördagens final.

Det var han redan före kvaltävlingen. Världsårsbästaresultatet 8,65 i Diamond Leaguefinalen i Zürich var ett formbesked som heter duga. Fast Echevarria har hoppat längre än så i år. I mars flög han hela 8,92 vid en tävling hemma i Havanna, men vinden var 3,3 meter per sekund och alldeles för starka för att hoppet, det tredje längsta genom tiderna, skulle skrivas in i rekordboken.

Det gjorde heller inte hans 8,83, som han hoppade vid Bauhausgalan i Stockholm i fjol. Då var medvinden endast en tiondel för stark.

Han suckar när jättehoppet kommer på tal.

– Det var tråkigt, men man kan inte göra något åt vädret, förklarar han via tolk.

Echevarria talar inte engelska och det är en förklaring till att han inte haft så mycket kontakt med sin svenske motståndare Thobias Montler, som han dock bedömer som svår konkurrent.

Kubanen är den förste hoppare på länge som är uppe och nosar de riktigt långa längderna. Mike Powells världsrekord på 8,95 är från VM i Tokyo 1991, samma tävling där Carl Lewis hoppade 8,91. Bob Beamons magiska 8,90-hopp kom vid OS i Mexico City 1968.

Echevarria tvekar inte en sekund på frågan om han kan slå världsrekordet och hoppa nio meter.

– Jag känner att jag har verktygen för att göra det. Det gäller bara att man har en riktigt bra dag, säger han.

Just nu är det 35 långa centimeter till drömgränsen, men det är omöjligt att det är mindre avstånd efter lördagens VM-final.

– Jag tror att det kan bli riktigt långa längder, säger Yannick Tregaro, Thobias Montlers tränare.

Echervarria vill inte utlova något. Han är först och främst koncentrerad på att ta hem sin favoritmetall.

Rättelse: I en tidigare version stod att att Carl Lewis hoppade 8,87 i Tokyo VM. Han hoppade 8,91 med för stark vind i ryggen.