Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/edsbyn-jagar-publikrekord-infor-tomma-laktare/

Sport

Edsbyn jagar publikrekord – inför tomma läktare

Edsbyns supportergrupp Red Farmers har startat en insamling för att stötta klubbens ekonomiska bortfall.
Edsbyns supportergrupp Red Farmers har startat en insamling för att stötta klubbens ekonomiska bortfall. Foto: Ulf Palm/TT

Edsbyn kan avancera till bandyfinal i kväll. Men någon publik släpps inte in på arenan.

Nu försöker supporterklubben Red Farmers slå klubbens publikrekord med symboliska matchbiljetter.

– Det kanske är svårt att nå målet, men det är inte onåbart, säger supporterföreningens ordförande Clas Blom.

Edsbyn har matchboll inför kvällens semifinal mot Sandviken. Efter 2–0 i matcher skulle en vinst innebära att man kvalificerat sig för sin 20:e bandyfinal.

Men spelarna kommer inte att kunna räkna med något stöd från läktarplats.

Efter gårdagens regeringsbeslut att stoppa stora publika sammankomster kommer matchen att spelas inför tomma läktare.

Trots det försöker Edsbyns supporterklubb Red Farmers slå publikrekordet på 7.548 personer som sattes vid annandagsbandyn 2001.

– Jag fick reda på att vi kör med tomma läktare och den argumentationen köper jag fullständigt, så ja tyvärr. Nu försöker vi göra det vi kan, säger supporterklubbens ordförande Clas Blom.

Supporterklubben har startat en insamling där Edsbyns fans kan betala en symbolisk entrébiljett och på så vis stötta klubbens ekonomiska bortfall.

– Det här skulle bli den största matchen för säsongen bortsett från annandagen. Det blir flera hundra tusen back direkt. I en förening som går runt på plus minus noll varje år är det tufft, säger han.

Hur många har betalat entré hittills?

– Just nu är det ungefär 3.500 personer. Det kanske är svårt att nå målet, men det är inte onåbart tycker jag. Skulle vi nå det vet jag inte vad jag ska säga, för det är in i helvete med pengar det, säger Clas Blom.

Vad tänker du om att inte kunna stötta på plats?

– Det är ju så man gråter. I morse åkte jag förbi arenan och det känns jättetungt. Vi ska ner och fylla arenan så gott vi kan med rött och blått vi kan för att det inte ska vara helt kalt på läktarna. På så vis hoppas vi kunna fixa någon stämning för dem. Sedan ska vi se om vi kan lösa något i högtalarsystemen, vi har också en storbildsskärm man skulle kunna försöka hitta på något med. 

Edsbyns lagkapten Jonas Edling har nåtts av supportrarnas initiativ.

– Det är fantastiskt folk i den här bygden som lever upp för bandyn och ställer upp när det behövs. Det är grymt för vår förening att folk ställer upp och hjälper till, säger han.

Hur blir det att spela inför tomma läktare tror du?

– Det blir annorlunda så klart. Det är svårt att se före hur det kommer kännas och vara. Man är van vid att det är mycket folk i slutspelstider och ett bra tryck så det kommer kännas annorlunda.

– Vi har 2–0 i matcher och är laddade inför i dag. Sedan är det konstiga omständigheter men det gäller att försöka bortse från det. Det är årets viktigaste match för oss hittills så det gäller att vara proffsiga och förberedda på det, säger Jonas Edling.