Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-alviks-seger-i-ratten-rf-kan-tvingas-betala-bidragspengarna/

Sport

Efter Alviks seger i rätten: RF kan tvingas betala bidragspengarna

Alvik Basket fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen – nu kräver klubben Riksidrottsförbundet på drygt 380.000 i bidrag.
Alvik Basket fick rätt i Högsta förvaltningsdomstolen – nu kräver klubben Riksidrottsförbundet på drygt 380.000 i bidrag. Foto: Claudio Bresciani/TT

I höstas fick Alvik Basket rätt i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu gör man ett nytt försök att få ut det bidrag på drygt 380.000 kronor från Riksidrottsförbundet (RF) som stoppats på grund av en 51 minuter för sent inkommen ansökan. Basketklubben har också begärt skadestånd hos justitiekanslern.

Högsta förvaltningsdomstolen, som tidigare hette Regeringsrätten och vars huvuduppgift är att skapa prejudikat, slår i domen fast att Alvik Basket har rätt att överklaga sitt fall i allmän domstol.

Beslutet gläder klubbens talesperson, styrelseledamoten Olle Håkanson.

– Nu går vi vidare och hoppas att RF betalar ut det bidrag som vi anser oss berättigat till. Det är absurt att 51 minuters försening ska innebära att man inte får några pengar, säger Håkanson.

Alvik Baskets Olle Håkanson gläds över beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen och hoppas att klubben ska få ut sina bidragspengar till slut.
Alvik Baskets Olle Håkanson gläds över beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen och hoppas att klubben ska få ut sina bidragspengar till slut. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det var sommaren 2015 som Alvik skulle rapportera sin sammanställning för Lokalt aktivitetsstöd (LOK) till RF. Tidsfristen gick ut vid midnatt samma dag, men på grund av ett misstag från den person som hade ansvar för rapporteringen registrerades klubbens ansökan inte hos RF förrän klockan 00.51 natten till dagen därpå.

Förseningen innebar att RF nekade Alvik hela beloppet på 380.184 kronor

Klubben överklagade inledningsvis beslutet till RF:s LOK-stödsnämnd. När man fick nej även där sökte man en förlikning med RF och när också denna begäran avvisades beslutade man sig för att driva en rättsprocess i allmän domstol. Klubben menar att LOK-stödet, eftersom det är ett statligt bidrag, är att likna vid en civil rättighet som regleras i Europakonventionen, vilket ger rätt till prövning i allmän domstol.

Kammarrätten avvisade Alviks begäran, men efter en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen fick basketklubben i höstas rätt.

RF har efter Alviksfallet infört nya regler kring LOK-stödet. Den som kommer för sent med sin ansökan får numer avdrag på sitt bidrag i en fallandet skala beroende på hur stor förseningen är.

RF har tidigare förklarat att man sett fram emot att få Alviksfallet rättsligt prövat. Ordföranden Björn Eriksson säger nu att man förväntat sig att Alvik även ska överklaga själva sakfrågan om bidraget.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet.
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

– När det kommer en dom så har vi bara att rätta oss efter det, säger Eriksson och konstaterar att beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen kan få vidare konsekvenser.

– Det här gäller inte bara Alvik, utan det kan finnas andra som har hamnat i samma situation och i så fall måste vi titta på det. Skulle domstolen döma till klubbens fördel så får vi ta det. Vi får ha respekt för att vi lever i ett rättssamhälle, säger Eriksson.

Alviks krav stannar inte här. Genom sitt juridiska ombud Stefan Alvén har man vänt sig till justitiekanslern och begär skadestånd med anledning av att RF i sitt reglemente kring LOK-stödet slagit fast att beslut fattat av idrotten inte kan överklagas. Detta är något som regleras i en regeringsförordning. 

– Vi anser att regeringen genom sin förordning gjort att Alvik drabbats av ekonomisk skada och det vill klubben ha ersättning för. Dessutom menar vi att Sverige haft en lagstiftning som står i strid med Europakonventionen. Om en svensk myndighet agerar i strid med konventionen har man rätt till ersättning för kränkning, säger Alvén och uppskattar att det totalt sett handlar om ett sexsiffrigt belopp.

Även Alvén anser att fallet kan komma att få stor principiell betydelse för svensk idrott, men inte bara när det gäller bidragsfrågor.

– Det här handlar om rätten att överklaga idrottens beslut i allmän domstol, säger Alvén.