Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-blodiga-matchen-nu-jagar-jack-nytt-balte/

Sport

Efter blodiga matchen – nu jagar Jack nytt bälte

Natten mot söndag svensk tid möter den svenske boxaren Badou Jack kanadensaren Jean Pascal i en match om WBA-titeln i lätt tungvikt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tidigt på morgonen söndag 29 december, svensk tid, går Badou Jack upp i ringen i State Farm Arena i Atlanta, Georgia. Matchen mot Haiti-födde kanadensaren Jean Pascal gäller VM-titeln i lätt tungvikt (WBA). En titel som svensken tidigare haft, men avsagt sig av taktiska skäl. Nu vill han ha tillbaka mästarbältet.

 – Jag känner mig i riktigt bra form. Har tränat stenhårt hela hösten, och börjat finslipa inför matchen. Det känns perfekt, säger Badou Jack när DN når honom på telefon i hemstaden Las Vegas.

Badou Jack förflyttade sig från Nevada till Atlanta först på julafton. Han ville stanna kvar i trygg träningsmiljö så länge som möjligt.

Hur väl känner du din motståndare som boxare?

– Jag känner honom bra. Vi har sparrat tidigare. Han är precis som jag veteran, och han är tuff. 

Vad är det du ska utnyttja mot honom?

– Jag ska utnyttja min snabbhet och den rutin jag skaffat mig. Jag ska boxa ut honom. 

Badou Jack räknas vid sidan av Ingemar Johansson som den bäste svenska boxaren genom tiderna. Han har varit WBC-mästare i supermellanvikt, en titel han försvarade tre gånger innan han gick upp en viktklass. Han har även varit WBA-mästare i lätt tungvikt.

Badou Jack började boxas som 18-åring, 2001, i Stockholms AIF:s regi i lokalen vid Sankt Eriksplan.

Första klippet man hittar i DN:s arkiv är från april 2003. En resultatrad som visar att han förlorat kvartsfinalen i 75-kilosklassen i SM mot Clas Abrahamsson från Gävleklubben Falken. 

Men redan året efter började resan uppåt. Badou Jack vann det första av fem raka SM-guld. Han togs ut i landslaget, representerade Sverige i EM och VM. Men han togs inte ut i den svenska truppen till OS i Peking 2008. 

Med svensk mamma och en pappa från Gambia valde han då att försöka kvala in i Gambias OS-trupp, och lyckades. 

Badou Jack var fanbärare för Gambia vid OS-invigningen. Men OS-äventyret tog snabbt slut. 

Han blev utslagen av en indier redan i den första omgången. Och då bestämde han sig för att istället söka lyckan i proffsringen.

Badou Jack med sina tidigare mästarbälten i WBC och WBA. Foto: Pontus Lundahl/TT

Han började på hemmaplan och i Finland. Efter fem vinster på lika många matcher träffade han den förre tungviktsmästaren Shannon Briggs som tog över honom till USA för att träna. Det ledde till kontrakt. Och efter sex raka segermatcher på amerikansk mark höll sig promotorn Floyd Mayweather framme med ett kontrakt. Han tyckte sig se ett mästarämne.

Tre år senare, 2015, kom belöningen för sju års slit i proffsringen. Badou Jack utmanade och besegrade Anthony Dirrell om WBC-titeln i supermellanvikt. En titel som han sedan försvarade vid tre tillfällen. 

Nu ansåg Mayweather att Badou Jack var för bra för att fortsätta i supermellanvikt. Och han klev upp en viktklass, till lätt tungvikt, för att få en större utmaning. Det innebar i sin tur att han inte behövde banta ner sig lika mycket som han tidigare tvingats göra för att klara invägningen.

I augusti 2017 mötte han britten Nathan Cleverly om WBA-titeln i lätt tungvikt, och vann på teknisk knockout i femte ronden. Badou Jack avsade sig dock WBA-bältet en knapp månad senare, av taktiska och ekonomiska skäl, för att få en större match till stånd. 

I maj 2018 utmanade han kanadensaren Adonis Stevenson om WBC-titeln och den linjära titeln i lätt tungvikt. Men Stevenson kunde behålla mästarbältet efter ett oavgjort domslut.

Nästa, och senaste matchen, gick Badou Jack i januari i år. En match mot amerikanen Marcus Browne som gällde WBA:s interimtitel (det vakanta silverbältet) i lätt tungvikt. Browne vann en blodig match på poäng över tolv ronder.

Badou Jack mötte Marcus Browne i januari – den svenske boxarens senaste match. Foto: Joe Camporeale/USA TODAY Network

Hur lång tid tog det att återhämta sig från matchen mot Marcus Browne, då du blev skallad och tvingades uppsöka sjukhus?

– Det gick rätt fort. Det handlade om att såret, som syddes ihop, skulle läka ordentligt. Jag fick klartecken från läkaren redan i mars. 

Nu gör Badou Jack ett nytt försök att bli WBA-mästare i lätt tungvikt. Den titel som ryssen Dmitrij Bivol tog över för två år sedan, och som nu innehas av Jean Pascal. Förutom WBA:s mästarbälte gäller matchen också silverbältet i WBC.

Hur ser din plan ut för vad som väntar efter matchen?

– Allt fokus är på den här matchen. Sedan efter den får vi se. Jag tar alltid en match i taget. 

– Om det blir seger är jag tillbaka på toppen igen och kan få alla stora matcher, säger Badou Jack.

Om du förlorar då?

– Då får vi se. Men som jag sade, nu är det bara Jean Pascal som är mitt fokus.

Du har boxats professionellt i tio år. Flera svenska boxare, som Erik Skoglund och Frida Wallberg, har under de åren drabbats av svåra skador i ringen. Är det något du tänker på? Och vad tror du det beror på?

– Det handlar mer om otur än att de är svenskar. För det går ju ut på att träffa och inte bli träffad. Då minskar risken att bli skadad. Det gäller också att inte sparra för mycket. Man måste vara smart även med träningen. 

Oavsett utgången i titelmatchen mot Jean Pascal har 36-årige Badou Jack redan börjat kratta för livet efter karriären. De första stegen är redan tagna. Och han arbetar på att etablera sig som promotor. 

– Det stämmer. Jag har startat Badou Jack Promotions. Vi hade en gala i Dubai i maj i år. Det var slutsålt. 

– Och jag har redan planerat en ny gala. Så det är stora grejor på gång. 

Jean Pascal och Badou Jack ställs mot varandra under en gala i Atlanta. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Han har även etablerat ett företag som är inriktat på kosttillskott. Och i marginalen finns även en välgörenhetsstiftelse, som han driver.

Familjen bor i Las Vegas sedan några år tillbaka. Han och hustrun Yasemin och barnen Malaniyah och Malik huserar i en villa med en boyta på 500 kvadratmeter.

Och där tänker han stanna. Kylan hemma i Sverige lockar honom inte.

Kommer du att fortsätta ha Las Vegas som bas den dag du lägger av och går in i din nya karriär?

– Man vet aldrig. Men just nu trivs vi bra här. Vi kommer nog aldrig att flytta tillbaka till Sverige. Men som jag ser det kan det finnas möjligheter till vissa aktiviteter i Sverige i alla fall.