Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-braket-sa-blir-tavlingsschemat-i-os/

Sport

Efter bråket – så blir tävlingsschemat i OS

Charlotta Fougberg och de andra maraton- och gånglöparna kommer att tävla i Sapporo under OS – enligt IOK:s beslut efter varma Doha-loppen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Internationella olympiska kommittén (IOK) kastar om schemat för de omdiskuterade maraton- och gångtävlingarna i OS i Japan nästa år. Nu står det klart att tävlingarna hålls i Sapporo, 80 mil norr om Tokyo – under fyra intensiva dagar från den 6 till 9 augusti 2020.

TT Text

IOK uppger att schemat komprimerats för att underlätta för både arrangören och de aktiva som tvingas resa dit, i stället för att tävla i Tokyo som var ursprungsplanen.

Herrarnas maraton avgörs sedvanligt på avslutningsdagen, den 9 augusti.

IOK tog beslutet att flytta tävlingarna från Tokyo till Sapporo över OS-organisatörens huvud, efter att tävlingarna i friidrotts-VM i Doha inneburit en säkerhetsrisk för de aktiva på grund av hettan och många tvingats att bryta maratonloppen. Både aktiva och arrangören i Tokyo har kritiserat beslutet. Ett motförslag var att tävlingarna skulle anordnas nattetid i Tokyo, för att undvika hettan.

I ursprungsplanen skulle damernas maraton avgöras den 2 augusti, tävlingarna i gång den 31 juli samt 7-8 augusti och herrarnas maraton den 9 augusti.

Läs mer:

VM-medaljören Perseus Karlström kritisk mot OS-flytt 

Svenskan bröt tuffa VM-loppet: ”Jag skulle aldrig göra om det”

Så ska Sverige bli bäst i hetta: ”Jag tror inte att någon idrottare kommer att dö”