Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Efter decennier av väntan: Allsvensk fotboll igen i Uppsala och Eskilstuna

Omar Eddahri, en profil i AFC Eskilstuna som gör hemmapremiär i sin nya hemstad mot Örebro i dag.
Omar Eddahri, en profil i AFC Eskilstuna som gör hemmapremiär i sin nya hemstad mot Örebro i dag. Foto: Nils Jakobsson

Det var nära 52 och ett halvt år som det senast spelades allsvensk fotboll i Eskilstuna. Tio år senare var den senaste gången som samma sak skedde i Uppsala.

I helgen är det dags igen när två nykomlingar gör sina första matcher på hemmaplan.

Fast förutsättningarna för AFC Eskilstuna och Sirius ser minst sagt olika ut.

Och då talar vi inte om resultaten i premiäromgången där Uppsalalaget inledde med en meriterande trepoängare borta mot Djurgården med 2–0 inför storpublik (26.648). Eller att AFC Eskilstuna för delen föll borta mot Gif Sundsvall med 1–3 efter en tappad 1–0-ledning.

Bara en sådan sak som biljettförsäljningen inför helgens matcher säger en del. AFC Eskilstuna spelar under lördagen hemma mot Örebro medan Sirius spelar hemma mot IFK Göteborg under söndagen.

– Vi har sålt ungefär 1.700 förköpsbiljetter (under måndagskvällen) och det har fortsatt att sälja helt okej. Det är svårt att säga hur mycket publik vi kommer att ha. Givetvis hoppas jag på fullsatt (7.800), men jag är hyfsat nöjd med 3.000 också. De beror lite grann på hur många från Örebro som kommer, säger AFC:s klubbchef Jose Franco.

Positivt för den tidigare Solnaklubben, som i år gör sin första säsong på Tunavallen, är att försäljningen av säsongskort har gått över förväntan.

– Det kom upp i 750 cirka. Vi hade ju noll sålda i fjol, så procentmässigt ligger vi väldigt bra till. Vi försökte annonsera överallt förra året, men ingen köpte något säsongskort tyvärr, fortsätter Franco vars klubb i fjol spelade på Skytteholm.

För Sirius del har sittplatssektionen i princip varit utsåld sedan länge till återkomsten – och klubben räknar med fullt hus (7.200) hemma på Studenternas där klubben får hjälp med publiksiffran av uppskattningsvis 1.500 tillresta IFK Göteborgssupportrar.

– Men så som det är nu hade vi velat ha en större arena. Fast det kan bli fler biljetter beroende på hur många IFK Göteborg kommer med, säger Sirius klubbchef Michael Lundgren som i veckan gjort ett försök med att få till en extraläktare.

Hur många biljetter hade ni kunnat säja?

– Vi hade säkerligen kunnat sälja ett par tusen till, så kanske uppåt nio till tio tusen hade känts möjligt. Det är fascinerande för en stad som har kämpat för det här i 43 år.

IK Sirius har som sagt inte spelat i den högsta serien sedan 1974.

Något som märks i staden och i trycket på klubben.

– Det är många gamla profiler som stegar upp på kansliet som Sören Carlsson, Ulf ”Uffe” Wahlqvist och Lasse Svensson som vill önska oss lycka till. Sedan är det ett stort allmänt intresse också. Det ringer folk hela tiden och vill ha biljetter, säger Michael Lundgren.

Efter en invit från division 2-laget Eskilstuna City förra sommaren inleddes ett samarbete där AFC nu ska spela allsvenskt på orten. Det senaste laget som gjorde det på herrsidan var IFK Eskilstuna 1964.

– Det känns som att pulsen är hög här i staden, men det är svårt att avgöra när det är första matchen. Sedan har vi så mycket att planera, så man hinner inte känna efter så mycket. Det är mycket nytt, ny stad, ny serie, nya anställda och nya sponsorer. Vi har haft fullt upp, säger Jose Franco.

Hur har ni blivit mottagna av Eskilstunaborna?

– Det har varit jättebra. Alla är hjälpsamma och vill hjälpa oss, vilket är vi är jätteglada för. Det har inte varit några problem. Sedan känns det som att vi har gett lite frisk luft till Eskilstuna.

AFC Eskilstuna–Örebro

C More Sport 16.00

Fakta. Allsvenskans nygamla arenor

Tunavallen

Stad: Eskilstuna.

Kapacitet: 7 800 (efter ombyggnaden).

Senaste allsvenska match: 18/10 1964, IFK Eskilstuna–IFK Norrköping 0–4 (Publik: 5 491).

Studenternas IP

Stad: Uppsala.

Kapacitet: 7 200 i vår och 7 500 i höst.

Senaste allsvenska match: 27/10 1974, Sirius–Gais 0–6 (Publik: 512).

Örjans Vall

Stad: Halmstad.

Kapacitet: 15 500.

Senaste allsvenska match:

1/4 2017, Halmstad– Östersund 1–0 (Publik: 5 223)