Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-dramatiken-tva-svenska-medaljer-i-superkombinationen/

SPORT

Efter dramatiken – två svenska medaljer i superkombinationen

Efter stor dramatik vann Ebba Årsjö guld i superkombination, hennes andra guld i para-VM. Årsjö tvingades hämta upp en 1,15 sekunders marginal efter att hon nästan föll under slalomen.
Foto: Oscar Olsson/Bildbyrån

Alpina parastjärnan Ebba Årsjö tog hem sitt andra VM-guld på två tävlingar, men inte utan dramatik.

Hon ramlade nästan och blev tvungen att hämta ikapp ett 1,15 sekunders underläge efter den första mellantiden. Något som hon till slut lyckades med.

– Helt nöjd är jag inte, säger hon.

I det första av de två åken i superkombinationen, super-G, gled hon över mållinjen med en tid på 57,59 sekunder. En prestation som Årsjö själv är nöjd med.

– Det gick bra, jag gjorde det bästa av situationen.

– Den raka banan gör att man inte kan svänga så mycket. Så man blir nästan utan jobb, det gällde att göra det bästa av det och skapa fart ändå.

Årsjös inledande åk var 2,76 sekunder snabbare än Tysklands Andrea Rothfuss, som också slutade på andra plats i gårdagens super-G tävling, även då bakom Årsjö. Det första super-G åket gav Årsjö en bra utgångspunkt inför slalomen, superkombinationens andra del.

Men under dagens andra åk, slalomen, höll Årsjö på att ställa till det för sig själv. Hon ramlade nästan och låg 1,15 sekunder bakom ledande Anna-Maria Rieder vid den första mellantiden.

– Jag gick ut för hårt så jag kom inte in med rätt vinkel när jag skulle klättra. Men jag tänkte att jag inte ska köra ur här så det var bara att resa sig och lägga i en extra växel.

Årsjös extra växel gav utdelning och hon lyckades trots misstaget att rädda upp sitt åk för att avsluta starkt. Den slutgiltiga tiden blev 1.58,44 sekunder vilket var bra nog för VM-guld.

– Jag är lättad och stolt. Jag gjorde verkligen allt jag kunde efter mitt misstag.

På andra plats bakom Årsjö slutade Tysklands Anna-Maria Rieder, 3,36 sekunder efter. Trea blev 17-åriga fransyskan Aurelie Richard, dryga fem sekunder bakom Årsjö.

Även på herrsidan blev det en medalj då Aaron Lindström slutade på tredje plats, 6,13 sekunder efter den franska vinnaren Arthur Bauchet. Lindström låg på 10:e plats efter sitt första åk i super-G men gjorde bra ifrån sig under slalomen, vilket gjorde att han nöp den tredje pallplatsen. Bronset är Lindströms hittills första medalj i VM.

Aaron Lindström tog sin karriärs första VM-medalj med sitt brons i superkombination under tisdagen.
Foto: Oscar Olsson/Svenska parasportförbundet

Utöver Årsjö och Lindström tävlade även Arvid Skoglund. Skoglund låg efter super-G åket på 17:e plats och slutade på 14:e plats efter slalomen.

Para-VM i Espot fortsätter under morgondagen med störtloppet, där Lindström och Skoglund tävlar. Årsjö väljer i sin tur att stå över störtloppet och fortsätter sitt mästerskap på fredag med storslalomen.

Läs mer: Årsjö siktar på fem guld i VM

Läs mer: Mästerskapsvintern 2023 – här är de svenska medaljhoppen