Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-dubbla-protester-ortega-tilldelas-vm-brons/

Sport

Efter dubbla protester – Ortega tilldelas VM-brons

Orlando Ortega, till vänster, får till slut sin VM-medalj. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/TT

Efter en dramatisk häckfinal och två protester belönas Orlando Ortega.

Spanjoren får dela VM-bronset med fransmannen Pascal Martinot-Lagarde.

110 meter häck-finalen under onsdagen blev dramatisk. Omar McLeod ramlade i slutet av loppet och störde spanjoren Orlando Ortega som slutade på femte plats. 

Efter loppet var Ortega besviken och Spanien valde att skicka in en protest om att loppet skulle springas om för att spanjoren skulle få en rättvis chans. 

– Jag saknar ord. Det är ett rån, en skandal. IAAF måste göra någonting åt detta, för det är inte första gången, sa Ortega själv till Marca.

Protesten gjorde att McLeod diskades, vilket inte hjälpte Ortega. Då valde Spanien att lämna in ytterligare en protest där man krävde att Ortega antingen skulle få springa om loppet ensam för att se om hans tid skulle räckt till medalj, alternativ att han skulle tilldelas bronset. 

Nu, ett knappt dygn efter finalen, tilldelas Ortega ett VM-brons. Trots att han kom tolv hundradelar efter fransmannen Pascal Martinot-Lagarde delar de bägge nu på bronset, vilket framkommer av resultatlistorna på det internationella friidrottsförbundets hemsida. 

En som är kritisk till beslutet är SVT:s expert Kajsa Bergqvist.  

– Man kan inte hålla på så här och dela ut medaljer. Tyvärr är idrott orättvist ibland och det händer sådana saker. Om alla som känner sig stötta ska lämna in protester och ska få medaljer i efterhand tycker jag också det blir väldigt skevt, säger hon och fortsätter:

– Man vet inte vad som hänt Ortega om han inte blivit störd. Han kanske själv hade fallit på sista häcken. Antingen får man springa om hela loppet eller så får man förhålla sig till resultaten som blir, även om det känns otroligt surt.

Läs mer: Friidrotts-VM en succé för SVT – 2,2 miljoner såg Duplantis final