Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-magsjukan-skidskyttarna-tvingades-leta-nytt-vm-boende-var-inte-valkomna-tillbaka/

Sport

Efter magsjukan – skidskyttarna tvingades leta nytt VM-boende: ”Var inte välkomna tillbaka”

Sebastian Samuelsson – en av ett helt gäng svenskar som drabbades av magsjuka på VM-orten Anterselva i fjol.
Sebastian Samuelsson – en av ett helt gäng svenskar som drabbades av magsjuka på VM-orten Anterselva i fjol. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Magsjuka sänkte nästan halva truppen i Anterselva i fjol. 

När de svenska skidskyttarna nästa vecka återvänder till italienska Sydtyrolen – för VM – är de inte längre välkomna till sitt gamla hotell.

– De tyckte att vi spred ett dåligt rykte om dem, säger tränaren Mattias Nilsson. 

Magsjukan spred sig som en löpeld i truppen i fjol. 

OS-silvermedaljören Sebastian Samuelsson var en av de första att bli sjuk. Därefter insjuknade Peppe Femling, Linn Persson, ledare, vallare – och till slut nära halva det svenska skidskyttegänget under de traditionsenliga världscuptävlingarna i Anterselva.

Inför vinterns skidskytte-VM på samma ort, som inleds 13 februari, har landslaget tvingats se sig om efter ett nytt boende.

– Vi var inte välkomna tillbaka, säger tränaren Mattias Nilsson om fjolårets hotell.

– De tyckte att vi spred ett dåligt rykte om dem.

Annars kan man ju tänka sig att ni själva inte skulle vilja återvända?

– Ja, skrattar Nilsson.

– Så var det ju också. Det var ömsesidigt.

Att det var just från hotellet som smittan kom har visserligen inte kunnat ”bevisats”. 

– Men det var ju andra som bodde där som blev sjuka också (bland annat finländska stjärnan Kaisa Mäkäräinen). Så inte bara vi, säger Mattias Nilsson.

– I grunden är vi alltid noggranna mot alla former av smittor, så gott det går. Nu försöker vi vara ännu mer noggranna.

Skidskyttetränaren Mattias Nilsson.
Skidskyttetränaren Mattias Nilsson. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

På årets VM-boende får svenskarna mer eller mindre hotellet för sig själva, berättar landslagstränaren. Kronplatzer Hof – dryga milen från skidskyttestadion – är ett litet hotell med många enkelrum.

– Sedan har vi med oss en speciell handsprit mot magsjuka som vi har fått från ett företag som hörde av sig direkt efter världscupen i fjol.

Har fjolårets händelser skapat en oro i truppen?

– Nej, det är inget vi går runt och tänker på nu, säger Nilsson medan Sebastian Samuelsson tidigare har berättat för DN:

– På vintern har jag en nästan konstant rädsla för att bli sjuk. Jag minns en vinter när jag hade jättetorra händer, för att jag körde handsprit hela tiden! Nu försöker jag hålla det på en lite bättre nivå.

Att bo för sig själva, en bit från mästerskapsfebern, har visat sig vara ett framgångsrecept för skidskyttarna både i OS i Pyeongchang 2018 (fyra svenska medaljer) och i VM i Östersund 2019 (tre medaljer).

Tidigare har truppen även haft med sig en egen kock, men nu litar man på de resurser som finns på plats. 

– Vi kan göra en meny till kocken som finns på hotellet. Sedan tar vi med oss det vi behöver för fika eller för de som är glutenintoleranta, säger Mattias Nilsson och tillägger om vikten av bra VM-boende:

– Det är bra att kunna komma ifrån bubblan. Därför känns det väldigt tryggt med boendet som vi har nu, där vi har en egen del i matsalen och i princip hela hotellet för oss själva.

Läs mer:

Allt inför skidskytte-VM 2020 – programmet, stjärnorna, svenska medaljchanser