Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-snaran-nascar-forarna-visade-sitt-stod-for-wallace/

Sport

Efter snaran: Nascar-förarna visade sitt stöd för Wallace

En rörd Bubba Wallace tar en bild på sig själv och övriga förare i Nascar som gav sitt stöd efter helgens rasistiska handling.
En rörd Bubba Wallace tar en bild på sig själv och övriga förare i Nascar som gav sitt stöd efter helgens rasistiska handling. Foto: John Bazemore/AP

I söndags fann Bubba Wallace en snara i sitt garage.

När Nascar-loppet i Talladega väl kom i gång stöttades föraren av sina konkurrenter.

”Tillsammans”, skriver Wallace på Twitter med en bild på sig själv och övriga förare i racet.

TT Text

Bubba Wallace är den ende bilföraren i Nascar-serien som är svart. Sedan George Floyd dog i Minneapolis i samband med ett brutalt polisingripande har den 26-årige amerikanen prytt sin bil med texten ”Black lives matter” och burit en t-shirt med Floyds sista ord: ”I can't breathe”.

Wallace har dessutom varit pådrivande för att Nascar ska förbjuda Amerikas konfedererade staters flagga, även kallad sydstatsflaggan, något som också blev verklighet efter ett beslut taget den 10 juni.

När han i söndags fann en snara utplacerad i sitt garage, efter att Nascar-loppet i Talladega blivit uppskjutet på grund av regn, var det bara en i raden av flera rasistiska erfarenheter – en han själv kallade ”en avskyvärd rasistisk och hatfylld handling”.

När loppet i Talladega väl skulle genomföras natten till tisdagen var det dock tydligt att Wallace har mångas stöd.

Före racet hölls en gemensam manifestation där Nascars förare knuffade Wallaces bil över startlinjen, varpå en rörd Wallace klev ur och sedan tog en bild på sig själv med övriga i bakgrunden.

”Tillsammans”, skrev han intill bilden som han publicerade på sociala medier.

Wallace slutade på 14:e plats i loppet och uttalade sig, enligt AFP, direkt efteråt i en intervju:

– Jag ville visa vem det nu än var (som hade placerat ut snaran i hans garage) att du inte kommer ta ifrån mig mitt leende.

Ämnen i artikeln

Motorsport
Rasism

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt