Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Efter succén – Alphand uttagen till OS

Other: Daniel Stiller/Bildbyrån

Från en undangömd tillvaro i franska landslaget till en smärre succé i det svenska.

Med en månad kvar till OS kom belöningen. Estelle Alphand, 22, är uttagen till Pyeongchang.

– Det har gått jättebra, säger alpinåkaren.

Landslagsbytet i somras gav utdelning direkt. Men beslutet sågs inte på med blida ögon i hemlandet.

– Tränarna var inte så glada, men det är mitt liv och min karriär och jag gör vad som är bäst för mig, sade Estelle Alphand till Aftonbladet och angav just oenighet med tränarna som främsta anledningen till bytet.

Alphand, dotter till franska fartfantomen Luc Alphand som vann den totala världscupen 1997, har slagit karriärbästaresultat flera gånger under vintern och har presterat inom SOK-kraven – att konkurrera om en topp 8-placering.

22-åringen debuterade för Frankrike redan för fem år sedan men etablerade sig aldrig riktigt i landslaget. Hon ställde upp i många världscuptävlingar de två senaste säsongerna men resultaten räckte sällan till två åk, eller så körde hon ur. Bästa placeringen inför bytet till Sverige var som 21:a i storslalom i Aspen 2015.

Målet inför den svenska landslagsdebuten i Sölden i slutet på oktober var ”att stå på benen”. Alphand har sedan dess uträttat mer än så. Och det är i slalom, som hon enligt egen utsago inför säsongen ”haft svårt för”, som hon har presterat bäst. Femma i Lienz och åtta i Kranjska Gora räckte för att övertyga SOK.

– Det är jättekul. Jag känner att det verkligen går framåt och att jag kan tävla med de bästa, sa hon om formen efter att ha kört ur i Zagreb.

Alphand är uttagen i storslalom, där hon som bäst varit tia, men lär säkert vara aktuell för slalom också.

Fakta.Sveriges OS-trupp

OS i Pyeongchang avgörs 9–25 februari. 

 

Uttagna svenskar hittills:

Alpint: Frida Hansdotter (slalom), Anna Swenn-Larsson (slalom), Emelie Wikström (slalom), Estelle Alphand, Sara Hector (storslalom), André Myhrer (slalom), Mattias Hargin (slalom), Matts Olsson (storslalom) samt laget i parallellslalom.

Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin (reserv). Lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek (reserv).

Freeskiing, slopestyle: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Jennie-Lee Burmansson, Oscar Wester.

Freestyle, puckelpist: Walter Wallberg, Ludvig Fjällström.

Ishockey: Tre Kronor och Damkronorna.

Längdskidor: Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Ebba Andersson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Daniel Richardsson, stafett herrar och damer, sprintstafett herrar och damer.

Skicross: Sandra Näslund, Lisa Andersson, Victor Öhling Norberg, Erik Mobärg, Viktor Andersson.

Skidskytte: Stafettlag, dam, herr och mixed.

Skridsko: Nils van der Poel, 5 000 meter.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren.