Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Efter terrorn: Uefa utesluter inte tomma läktare på EM

Foto: Riccardo De Luca/AP

Terrordåden i Bryssel sprider oro även i sportens värld. Uefa utesluter nu inte att matcherna under fotbolls-EM i sommar kan komma att spelas inför tomma läktare. ”Vi kan inte utesluta terrordåd”, konstaterar Giancarlo Abete, vice ordförande i Uefas exekutivkommitté.

Sedan terrorattackerna i Paris i november har frågetecknen hopat sig gällande om fotbolls-EM kommer att kunna spelas i Frankrike som planerat eller inte.

– Det är helt enkelt för farligt. Tror ni verkligen att folk kommer gå till Stade de France i framtiden, frågade sig den franske fotbollslegendaren Just Fontaine efter höstens terrordåd.

Från Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) sida har det dock inte funnits några tvivel. I ett pressmeddelande efter dåden slog organisationen fast att det inte var aktuellt att flytta mästerskapet någon annanstans.

När nu Bryssel också skakas av terrorn väcks frågan om säkerheten på nytt. Och enligt flera internationella medier kan tisdagens händelser leda till att fotbolls-EM spelas för tomma läktare. Det menar Giancarlo Abete, vice ordförande i Uefas exekutivkommitté, som i en intervju med den italienska radiokanalen Radio 24 säger att ett sådant scenario inte kan uteslutas.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer spela bakom lyckta dörrar, eftersom att vi inte kan utesluta terrordåd, säger han och betonar att det fortsatt inte är aktuellt att ställa in mästerskapet.

– EM är den typ av händelse som vi inte kan försena eller skjuta upp.

På lördag spelar England en vänskapsmatch mot Tyskland på Olympiastadion i Berlin. Under gårdagen skärptes säkerheten runt tyska flygplatser med anledning av terrordåden i Bryssel. Åtgärden ska dock inte påverka om matchen spelas eller inte, skriver Newsweek Europe.

Tidningen rapporterar även att cykelloppet Dwaars Door Vlaanderen, som ses som en upptaktstävling till det klassiska loppet Flandern runt, väntas äga rum som planerat i dag onsdag. Det trots att Belgien höjt terrorhotnivån till nivå fyra, vilket är den högsta nivån på skalan.

Läs även: Belgien ställer in ytterligare träning

Fakta. Säkerhetsarbetet under EM

EM-arrangören har tagit in 10.000 personer för säkerhetsarbetet under EM, varav 900 vakter till varje match.

Supporterområden runt hela Frankrike ska genomsökas varje dag och metalldetektorer ska användas vid alla ingångar. (TT)