Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/efter-uppgifter-om-fler-avhopp-skidforbundet-kontaktar-alla-akare/

Sport

Efter uppgifter om fler avhopp: Skidförbundet kontaktar alla åkare

Stina Nilsson, tvåa från höger, har redan lämnat skidlandslaget för en satsning på skidskytte. Nu kommer uppgifter om att fler stjärnor vill lämna landslaget för träning i egen regi. Bilden: Nilsson ihop med Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla efter VM-guldet i stafett 2019.
Stina Nilsson, tvåa från höger, har redan lämnat skidlandslaget för en satsning på skidskytte. Nu kommer uppgifter om att fler stjärnor vill lämna landslaget för träning i egen regi. Bilden: Nilsson ihop med Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla efter VM-guldet i stafett 2019. Foto: Jonas Lindkvist

Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Expressen finns ett utbrett missnöje i det svenska längdlandslaget.

Turbulensen inom skidförbundet är en av anledningarna till att Stina Nilsson bytt till skidskytte – och flera stjärnor sägs överväga att lämna landslaget.

Nu samlar förbundet information från åkarna.

Kaoset inom svensk längdskidåkning har pågått ett bra tag. 

Förra våren lämnade landslagschefen Rikard Grip sitt jobb. Ett par veckor senare slutade längdchefen Johan Sares och därefter vallachefen Urban Nilsson.

Jonas Petersson, som skulle ta över som ny landslagschef, fick sparken efter bara 143 dagar. En schism med landslagets vallateam ska ha varit orsaken, och under den nu avslutade längdsäsongen har tillfälliga lösningar – det står redan klart att landslagschefsduon Lars Selin och Karin Ersson slutar – styrt skutan.

I söndags meddelade en av de största stjärnorna, OS-ettan Stina Nilsson, att hon byter till skidskytte. Och enligt Expressen överväger ytterligare tre av Sveriges främsta damåkare att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra egna satsningar, på grund av missnöje med träningsupplägget. 

När en ny landslagsorganisation ska spikas har herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att sluta – något som bekräftas av skidförbundet på onsdagen.

– Det har varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sade Stina Nilsson häromdagen till Aftonbladet om bytet till skidskytte.

– Det är sjukt viktigt att man lyssnar på de aktiva nu, säger en källa inom skidförbundet till Expressen.

– De måste ta missnöjet på allvar, annars kan allt raseras.

Herråkaren Jens Burman till Aftonbladet

– Det har inte funnits en chef. Det har saknats.

Längdchefen Daniel Fåhraeus, ny sedan i januari, säger till samma tidning att uppgifterna om eventuella avhopp kommer som en överraskning:

– Det är en otroligt märklig känsla att läsa om det i media, media verkar veta mer än oss, men det är klart att vi internt jobbar med att få fram information och pratar med åkarna.

Ett utvärderingsarbete är ”uppstartat”, säger längdchefen. 

– Jag håller på att samla information och jobbar hårt med det. Det går inte att nå alla människor direkt men det arbetet pågår för fullt. Jag pratar med åkare och försöker kontakta åkare. Jag försöker prata med alla.

Samtidigt pågår arbetet med att hitta en ny landslagschef. Dessutom skriver Expressen att Norges stjärnvallare Perry Olsson har blivit kontaktad av Daniel Fåhraeus.

– Vi ska höras igen. Daniel ska återkomma med ett förslag, säger Olsson till Expressen.

– Kontakter som är tagna eller inte vill jag inte kommentera i media, säger Fåhraeus till Aftonbladet.

DN har sökt Daniel Fåhraeus.

Läs mer: 

Johan Esk: Längdchefen måste hitta en ledare som kan ena åkarna 

Uppgifter: Stjärnor kan lämna skidlandslaget