Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ekonomiskt fiasko för Globengalan – kan läggas ned

Det var glest på läktarna när Michel Tornéus och de andra friidrottsstjärnorna tävlade på Globengalan.
Det var glest på läktarna när Michel Tornéus och de andra friidrottsstjärnorna tävlade på Globengalan. Foto: Magnus Liljegren/IBL/All Over Press

Onsdagens Globengala i friidrott kan ha varit den sista. Utan huvudsponsor och med mindre publik slutade årets gala med en miljonförlust.

”Vi tjänar inga pengar på den här galan, säger Bengt Olsson, ordförande i Stockholm Marathongruppen som arrangerar galan.

Årets friidrottsgala i Globen var den 27:e i ordningen. Och trots tre världsrekord och ett ungdomsvärldsrekord, så var det färre än vanligt på läktarna.

Inför årets gala gick förre huvudsponsorns femårskontrakt ut och arrangörerna lyckades inte få någon ny.

I ett internt meddelande skrev ordföranden för Stockholm Marathongruppen, Bengt Olsson, att förlusten skulle sluta på 2,5 till 3 miljoner kronor.

– Vi har naturligtvis jobbat för att minska förlusten, så det blev inte riktigt så mycket, men det är fortfarande en kännbar förlust, säger Bengt Olsson till DN.

Blir det en gala nästa år om ni inte lyckas få en ny huvudsponsor?

– Jag vill inte svara ograverat ja eller nej på den frågan, men det är sannolikt så att vi kommer behöva en ny huvudsponsor. I år tog vi ju en medveten förlust. Vi visste ganska tidigt att vi skulle göra en förlust och körde galan trots det.

Läs mer: Johan Esk: För lite folk och för dåliga svenska resultat

– Men förutsättningarna finns att gå plus minus noll nästa år, det är vår utgångspunkt, säger Bengt Olsson.

Det är inte bara Globen-galan som har problem. Flera stora inomhusgalor har lagts ner i Europa de senaste åren. Och de senaste skandalerna inom det internationella friidrottsförbundet kan också ha bidragit till att publikintresset för friidrott minskar.

– Rent generellt så är det lite svårare att få publik till arenaidrott, inte bara friidrott, men just nu är det mycket svårare för friidrott.

– Det är svårt at bedöma sådant här, men det är absolut inte bra och det är tråkigt för friidrotten, säger Bengt Olsson om skandalerna.

Bakom Stockholm Marathongruppen står idrottsföreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK. Genom Marathongruppen arrangerar man en mängd motionslopp som man tjänar mycket pengar på och som finansierar klubbverksamheten.

Ändå menar man att fortsatta förluster för Globen-galan skulle slå mot klubbarnas verksamhet.

– Ja, det gör det naturligtvis, säger Bengt Olsson. Problemet är att både friidrotten generellt och svensk friidrott behöver den här typen av internationella galor. Det är lite tråkigt att två klubbar ska behöva ta ett så stort ansvar för att hålla galan i gång.

– För galorna har man väldigt svårt att tjäna pengar på. Det har man haft de senaste tio åren åtminstone.

Borde Svenska friidrottsförbundet gå in?

– Det skulle vara bra, men å andra sidan har förbundet också en begränsad ekonomi. Men vi tycker nog att det skulle vara ett ansvar inte bara för två klubbar, utan för svensk friidrott.