Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elitdomare-doms-till-4-5-ars-fangelse/

Sport

Elitdomare döms till 4,5 års fängelse

Bild 1 av 2 En svensk elitdomare i fotboll döms till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 2 av 2 En svensk elitdomare i fotboll fäl
Foto: Adam Ihse/TT

En svensk elitdomare döms till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri. Svenska fotbollförbundet har sedan tidigare stängt av domaren i 15 månader för brott mot vadhållningsreglerna. Även tre närstående till mannen fälls för grovt penningtvättsbrott i målet i Göteborgs tingsrätt.

Fotbollsdomaren har spelat bort miljontals kronor och medgett att han är spelberoende. Pengarna har bland annat kommit från grova bedrägerier som han utsatt tre mindre företag för vid försäljning av telefonitjänster. Totalt handlar det om 6,8 miljoner kronor.

Domaren, som erkänt brotten, har också gjort sig skyldig till det som polisen rubricerat som ”romansbedrägerier”, där han lånat pengar av kvinnor som han haft ett förhållande med.

I domen konstaterar tingsrätten att han har förmått målsägandena att låna ut pengar till honom genom att lämna oriktiga uppgifter till dem och därför ska dömas för bedrägeribrotten.

Göteborgs tingsrätt dömer mannen till 4,5 års fängelse. Han ska dessutom betala skadestånd till målsägarna på drygt 4,8 miljoner kronor. Kammaråklagare Martin Elofsson hade yrkat på 4,5 års fängelse.

Tre anhöriga till mannen, som fått pengar från brotten överförda till sina bankkonton, och därefter förmedlat dem till domaren, fälls för grovt penningtvättsbrott. Straffen har för en av dem bestämts till skyddstillsyn och för de andra två till villkorlig dom samt böter.

Domaren fälldes i fjol för stöld på en stormarknad i Göteborg.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, säger att fallet får konsekvenser.

– Vi ser ju nu att det tycks vara ett omfattande spelmissbruk som ligger bakom de här grova bedrägerierna och vi måste se över hur vi bättre kan fånga upp signaler kring problemspelande och hur vi kan stärka vårt arbete med att hjälpa och skydda våra domare och fotbollsspelare, säger Sjöstrand.

I december stängde Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd av domaren i 15 månader för otillåten vadhållning sedan polisutredningen visat att han spelat på matcher i serier som han själv dömt. Domaren har varit verksam i Sverige på högsta nivå och även internationellt.

Av polisutredningen framgår också att en av de medåtalade spelat för sex miljoner kronor under tre år och agerat bulvan åt domaren eftersom denne fått sina spelkonton stängda hos flera spelbolag.

En ny förundersökning om misstänkt spelfuskbrott har inletts mot mannen sedan det i fallet framkommit i den tidigare utredningen att han kan ha spelat på minst en allsvensk match 2019, där han själv dömde. Även Svenska fotbollförbundet har fortsatt sin utredning kring domaren, bland annat för att klarlägga när förbundet informerades om domarens spelproblematik och ekonomiska problem och varför han inte stoppades från att döma tidigare.

DN har utan framgång sökt elitdomarens advokat Allan Stutzinsky för en kommentar. Till Aftonbladet säger Stutzinsky att han i samråd med sin klient bestämt att inte ge några kommentarer till domen.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt