Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elitdomaren-begars-haktad-for-grovt-bedrageri/

Sport

Elitdomaren begärs häktad för grovt bedrägeri

Häktningsförhandlingar mot elitdomaren kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt under lördagen.
Häktningsförhandlingar mot elitdomaren kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt under lördagen. Foto: Magnus Hallgren

GÖTEBORG. Den elitfotbollsdomare som misstänks för grovt bedrägeri begärs häktad. Domaren från Västsverige blev tidigare i veckan avstängd av Svenska fotbollförbundet.

I onsdags greps och anhölls domaren och fyra andra personer misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvättbrott. På fredagen begärdes han häktad vid Göteborgs tingsrätt, vilket Fotbollskanalen var först med att berätta.

– Jag har skickat in en häktningsframställan och det har gjorts för två personer i dag. Det kommer hållas häktningsförhandlingar i morgon, säger åklagare Martin Elofsson till sajten.

Den andre personen är en 30-årig man hemmahörande i Göteborg, som misstänks för penningtvättbrott.

Enligt polisen är elitdomaren att betrakta som huvudman i härvan. Polisen misstänker att han kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda företrädare för olika företag. Pengarna har därefter genom tusentals transaktioner tvättats via en rad inblandade personer.

Brotten misstänks ha börjat i slutet av 2017 och pågått fram till härom veckan.

Domaren, som även haft internationella uppdrag, blev i torsdags avstängd från uppdrag tills vidare av Svenska fotbollförbundet.

– Man kan inte sitta häktad och samtidigt ha domaruppdrag. Det säger ju sig självt, sade domarchef Stefan Johannesson till DN.

Samtidigt har förbundet stängt av en annan domare, som dömts för sexualbrott.

Johannesson förklarade att det kan bli aktuellt med en ny prövning av domarnas lämplighet.

– Det tar vi hösten 2021. Vi vet ju inte vad som hänt i hans liv då, sade Johannesson.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Västsverige
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt