Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elitfotboll-dams-sportchef-tagen-pa-sangen/

Sport

Elitfotboll Dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam, blev överraskad av beskedet att Göteborg FC lägger ned verksamheten.
Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll Dam, blev överraskad av beskedet att Göteborg FC lägger ned verksamheten. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Beslutet att svenska mästarlaget Göteborg FC lägger ned elitverksamheten kom som en blixt från en klar himmel.

– Jag blir tagen på sängen som många andra, säger Stefan Alvén som är sportchef på Elitfotboll Dam.

Stefan Alvén var nere i Göteborg i samband med hemmamatchen i Champions League mot Manchester City i början av december.

– Det var det business as usual i samband med en match på hög europeisk nivå, säger Alvén.

Det var efter bortamatchen Manchester veckan efter som beslutet om nedläggning togs.

– Det är förstås en stor överraskning när laget som vinner SM-guld lägger ned sin verksamhet. Jag har inte hört att det här var nära förestående. Det här måste jag grotta vidare i och försöka förstå vad som hänt.

I ett pressmeddelande skriver klubben ”vårt projekt är slutfört” och att det är upp till de traditionstyngda klubbar i Göteborg som nu startat damlag att ta tillvara på det intresse som skapats.

”Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del, få ta del av samma resurser som herrfotbollen, i en elitklubb”, säger klubbens ordförande Peter Bronsman i pressmeddelandet.

– Är det inte snarare han som gjort vad han har lovat, eller? Vill inte alla spelare och ledare fortsätta? Det låter som att det finns en del frågetecken att räta ut. När man har varit i kontakt med dem så är det Peter Bronsman som bestämmer, konstaterar Alvén.

Hur Elitfotboll dam går vidare har Alvén, som precis fick höra den negativa nyheten, inte hunnit fundera så mycket på.

– Först måste vi få klarhet i vad som hänt. Kan det finnas spelare som vill fortsätta inom ramen för den föreningen, det är sånt vi måste försöka få svar på.

Alvén medger att nedläggningen är dålig pr för damfotbollen.

– Ja, det är inte bra. Man kan möjligen ifrågasätt hur långsiktig satsningen har varit från Peter Bronsman. Men samtidigt så går vi åt rätt håll inom damfotbollen. De lag som kommer upp AIK och Hammarby är solida föreningar som gör en seriös satsning.

Alvén är övertygad om att damfotbollen i Göteborg kommer att finnas kvar på en hög nivå.

– Möjligen ska det vara en mer anrik förening eller inom en mer långsiktig satsning. Damfotbollen är här för att stanna.

Frågan är om det nu blir huggsexa om spelarna som enligt pressmeddelandet från Göteborg FC är fria från sina kontrakt.

– Det kan man bara gissa, jag tror spelarna, liksom vi, måste fundera på hur man går vidare. Det finns egentligen en trupp som skulle kunna fortsätta i klubbens regi.

Enligt TT blir det nu Morön, som kom trea i elitettan i år, som kommer att erbjudas platsen i damallsvenskan 2021 som Göteborg lämnar ifrån sig.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt