Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elitfotbollen-protesterar-mot-hardare-regler-for-spelbolag/

Sport

Elitfotbollen protesterar mot hårdare regler för spelbolag

Mats Enquist och Svensk elitfotboll har ställt sig på spelbolagens sida i debatten kring tuffare regler på spelmarknaden.
Mats Enquist och Svensk elitfotboll har ställt sig på spelbolagens sida i debatten kring tuffare regler på spelmarknaden. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Riksidrottsförbundet välkomnar i stora drag regeringens förslag till skärpta regler på spelmarknaden. Men Svensk elitfotboll (Sef) anser att åtgärderna riskerar att främja spel på den svarta marknaden och att de i förlängningen hotar finansieringen av svensk fotboll.

– Risken finns att vi tappar våra samarbetspartners, säger Mats Enquist, Sefs generalsekreterare.

I fjol avslutade den svenska elitfotbollen ett drygt 80-årigt samarbete med Svenska Spel för att i stället teckna ett sexårigt avtal med Unibet, värt 780 miljoner kronor.

Statliga Svenska Spel förlängde i förra veckan sitt avtal med Riksidrottsförbundet och man är sedan lång tid tillbaka Svenska fotbollförbundets huvudsponsor.

Den nya situationen på den svenska spelmarknaden efter avmonopoliseringen 1 januari 2019 avspeglar sig i synen på de tuffare regler för att motverka spelmissbruk under coronapandemin som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi lagt fram. Det handlar bland annat om en insättningsgräns på 5.000 kronor per vecka och att ett bonuserbjudande bara får vara värt 100 kronor.

– Det är viktigt att skydda konsumenterna, men vi menar att de här åtgärderna kan få motsatt effekt eftersom de riskerar att missgynna de licensierade bolag som sköter sig och gynna den svarta marknaden. Det kan i sin tur innebära att licensierade bolag lämnar den svenska marknaden och att de då inte längre kan stödja svensk idrott som de gör i dag, säger Enquist, som därmed instämmer i den kritik som LeoVegas vd Gustaf Hagman framförde i DN.

Enquist tycker också att det ska vara Spelinspektionens och inte politikernas sak att lägga fram den här typen av restriktioner. Han hävdar att många av de stora spelbolagen som fått licens i Sverige lägger ner stora resurser för att öka kundtryggheten och säger att Sefs samarbete med Unibet lett till ökade satsningar för att förhindra problem med spelmissbruk och matchfixning.

Både Svenska fotbollförbundet och Svenska Spel jobbar med olika åtgärder som ska motverka matchfixning, bland annat vill båda förbjuda spel på lägre serier. Samtidigt samarbetar Sef med ett bolag som vill att det ska vara tillåtet.

I en DN-intervju i vintras anklagade Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, de som bestämmer hur spelmarknaden ska regleras för att sätta spelbolagens ekonomi före idrottens integritet. Efter att det under coronapandemin erbjudits spel på svenska träningsmatcher mellan lag långt ner i serierna svängde Spelinspektionen och föreslog ett generellt förbud under division 2 för herrar.

Mats Enquist medger att den nya avtalssituationen inom fotbollen skapat en del komplikationer i detaljfrågor, men inte när det gäller arbetet mot matchfixning.

– Vi tycker också att det är helt fel att spela på lägre serier. Sedan kan vi inte alltid påverka det som vår partner gör. Man kan ju ha olika åsikter utan att vara fiender, säger Enquist.

Spelbranschen har dåligt rykte. Spelbolag ligger inte sällan i botten i undersökningar kring hur företag hanterar hållbarhetsfrågor. Enquist hör till dem som tycker att det i vissa fall kan vara befogat.

– Det har funnits ett stort problem inom spelbranschen i stort med alltför offensiv reklam och erbjudanden som är oansvariga, men det börjar saneras. Jag tror att vi måste ge det här lite tid, och samverka med de bolag som vill ta ansvar, säger han.

Svenska fotbollförbundet har valt att inte yttra sig till regeringen kring de skärpta spelreglerna. Håkan Sjöstrand säger till DN att förbundet avstått eftersom man inte anser sig ha tillräcklig kunskap kring situationen.

Riksidrottsförbundet instämmer i regeringens önskan om att stärka skyddet för spelarna när det gäller de mest riskfyllda spelformerna, till exempel nätkasino, men man ser en risk för att åtgärderna även riskerar att drabba de ideella lotterierna, som har en stor betydelse för idrottsrörelsen, inte minst breddidrotten.

”Det finns påtagliga skillnader i hur bonuserbjudanden används mellan onlinebolag och ideella lotterier” skriver RF i sitt remissvar till regeringen angående Shekarabis förslag om tuffare regler på spelmarknaden.