Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elitidrottschefen-inte-sakert-att-antidopningverksamheten-skiljs-fran-rf/

Sport

Elitidrottschefen: Inte säkert att antidopningverksamheten skiljs från RF

Antidopningsarbetet i Sverige kan bli kvar inom RF trots hårdare Wadaregler, enligt elitidrottschefen Peter Mattsson Foto: Johanna Lundberg

Den internationella antidopningsbyrån Wadas nya kod kräver att Sverige organiserar om sitt antidopningsarbete. Men det är inte säkert att förändringarna blir stora.

– Vi har redan en oberoende organisation i dag, säger Riksidrottsförbundets (RF) Peter Mattsson.

På torsdagen klubbade Wada igenom strängare antidopningsregler. Den nya så kallade koden träder i kraft i januari 2021 och tvingar Sverige att anpassa sin antidopningsorganisation, som i dag lyder under RF och vars oberoende Wada haft synpunkter på.

Kritiken har även funnits inom svensk idrott. Arne Ljungqvist, antidopningsarbetets nestor, är en av dem som propagerat för att Sverige måste anpassa sin verksamhet till Wadakoden. Även Dopingkommissionen, som leder det svenska antidopningsarbetet, och dess ordförande Åke Andrén-Sandberg, har anslutit sig till detta krav, liksom de. nationella antidopningsorganisationernas sammanslutning, iNADO. Men efter att frågan debatterats kraftigt i samband med Riksidrottsmötet 2017 har den hamnat i skymundan.

RF menar att det långt ifrån säkert att antidopningsarbetet blir bättre bara för att det skiljs från idrotten och elitidrottschefen Peter Mattsson menar att det fortfarande inte är säkert att så kommer att ske trots torsdagens Wadabeslut.

– Nu har vi fått en kod som är tydligare än tidigare och några delar kommer att påverka Sverige, vi vet bara inte hur och hur vi ska lösa detta i ett svenskt sammanhang. Vi har ett stort arbete framför oss, säger Mattsson.

Den nya Wadakoden talar om att antidopningsverksamheten i ett land ska bedrivas självständigt från idrotten. Två engelska termer är centrala: ”conflict of interest” och ”independence”. Mattsson menar att det senare engelska ordet kan översättas på flera sätt.

– Det är inte glasklart att independence behöver betyda fristående och att verksamheten bedrivs i en egen organisation. Vi har en antidopningsverksamhet som är oberoende redan i dag, även om den hör till Riksidrottsförbundet, säger han och betonar att det samtidigt att handlar om vilken trovärdighet Sverige uppfattas ha hos omvärlden.

Han förklarar att det finns två skäl till att Sverige trots kritiken behållit den nuvarande organisationen.

Den ena grunden är ideologisk och säger att idrotten i Sverige ska vara sammanhållen och ta ansvar för sina problem. Den andra är den statliga utredning från 2011 som föreslog att staten och idrotten skulle bilda ett bolag som skulle hantera antidopningsfrågor, ett förslag som idrotten ställde sig bakom.

– Men det visade sig att det saknades lagstöd för att bolaget skulle kunna fullgöra sina åtaganden som antidopningsorganisation och dessutom var staten inte särskilt intresserad. Sedan dess har man inte lyckats hitta någon vettig organisationsform, säger Mattsson.

Men är det inte pinsamt när Wada pekar på Sverige som ett land som inte följer reglementet?

– Vi harmonierar med Wadakoden så som det är, men det är klart att vi måste vara ödmjuka inför att omvärlden inte tycker att det vi gör är gott nog och får fundera på hur vi kan förbättra detta anseende, säger Mattsson.

RF ska nu diskutera med statliga företrädare vilka förändringar som måste göras. Man räknar med att kunna klubba igenom dessa vid Riksidrottsforum om ett år och därigenom leva upp till de nya kraven 2021.

DN har sökt Christine Helle, chefen för Svensk antidoping, för en kommentar. Hon hänvisar till Peter Mattsson. 

Enligt uppgift till DN kommer Dopingkommissionen att inom de närmaste veckorna begära samtal med Wada, RF:s ledning och med regeringen.