Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Elitloppet kulmen på en intensiv vecka

”Den bästa veckan på året”. Så säger en del traventusiaster om de åtta dagarna i slutet av maj som leder fram till Elitloppet.

Utvecklingen går mot ett allt större evenemang på Solvalla. Först kallades det Elitlopps­dagen, sedan blev det Elitloppshelgen och numera präglas hela veckan av storloppet.

Den officiella lottningen inleder. Sedan följer tävlingar onsdag, fredag, lördag och söndag. Dessutom lockar elitauktionen av ettåriga travare säljare och köpare från hela landet.

Ungefär 50.000 åskådare brukar passera entréerna lördag och söndag. Flest av dem på söndagen när själva storloppet avgörs. Däremot spelas det mest på lördagen. Ifjol för nästan 200 miljoner kronor mot ”bara” 147 miljoner under söndagen.

Läs mer: Han har räddat tusentals hästar undan skador

I dag, lördag, spetsas en strålande V75-omgång med Sweden Cup, även kallat lilla Elitloppet. 20 hästar uppdelade i två försök deltar. Fyra från vardera går vidare och gör upp om ett förstapris i finalen på en halv miljon kronor.

Det är svårtippat men jag tror att det kan vara dags för Västerbo­onthenews att ta steget upp till nivån precis under högsta eliten. Måste jag pressa fram ett tips på vem som står som slutsegrare så hamnar jag på honom. Försöken i Sweden Cup ligger tidigt i programmet, som lopp 3 och 4. Finalen är insprängd i V75-omgången som lopp 9.

Det är ett hårt program för åskådarna med totalt 30 lopp, 15 vardera lördag och söndag. Första start går klockan 10.30 i dag, lördag, sista loppet startar 18.05 på söndagkväll. De som varit med hela vägen lär då vara ganska mätta på travsport.

Fakta.Att tänka på i dag

Största favorit blir 1 Absolut Newport i lopp 2. En spik på V4.

Dagens gamling: Tioårige Reven d’Amour som kan slåss om segern i Sweden Cup.

Dagens kusk: Robert Bergh som kör sju hästar. Bergh blir knappast segerlös.