Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Elittränare har hjälpt idrottare ur deras beroende

Han är den före detta caddien från Europatouren och elittränaren i innebandy som hjälpt idrottare att komma ur sitt spelberoende.

– Idrotten borde ha lyft den här frågan för länge sedan, säger Jonas Pettersson.

När det gäller spelberoende vet Jonas Pettersson vad han talar om. Redan i tonåren utvecklade han ett skadligt beteende och spelade bort stora summor på tips och trav. I dag är han spelfri och utbildad socionom och har använt sina egna erfarenheter och kunskaper för att hjälpa andra med samma problem. Kalmars FF:s allsvenske mittfältare Tobias Eriksson, som talade ut om sin svåra tid i en DN-intervju i veckan, är en av dem som fått råd och stöd av Jonas Pettersson.

Han säger att han inte är ett dugg förvånad över resultaten av den undersökning kring elitidrottares spelvanor som Karolinska Institutet (KI) gjort och där mer än var tionde elitidrottare i fyra stora lagsporter anses ha ett problemspelande.

Läs mer: Många elitidrottare spelar på egna matcher

- Att idrottare löper en större risk att hamna i spelberoende har ju varit känt länge via internationella studier. Varför skulle det vara annorlunda i Sverige? frågar sig Pettersson.

Själv pekade han på problemet redan för snart tio år sedan. 2008 skrev han en C-uppsats som handlade om spelberoende inom idrotten, där han och en studiekamrat undersökte idrottsföreningarnas medvetenhet kring problemet. Slutsatsen var att klubbarna generellt hade dåliga kunskaper och tog lite ansvar i frågan. Han menar att inte mycket hänt sedan dess.

- Idrott och alkohol är något som det pratas om i föreningar, men spelberoende: nej. Det är bara att hoppas att den här undersökningen kan sätta fart på debatten, säger Pettersson.

Han menar att många idrottare söker sig till spel för att få en kick likt den de får av idrotten, men att det också är ett sätt för att gå ner i varv. Eftersom det i dag varken är legitimt eller tillåtet för till exempel en fotbollsspelare att dricka alkohol efter en match vänder sig många i stället till mobilen eller datorn för söka upp en spelsajt.

- Stimulansen blir densamma. Det är bara du och spelet. All stress och press försvinner för stunden. Men även efter karriären eller vid ett skadeuppehåll kan du få de kickar som är så likt idrotten. säger Pettersson.

Att det även finns ett samband mellan spelberoende och matchfixning är en slutsats från KI-rapporten som Pettersson ser som uppenbar och han är förvånad över att det inte lyfts fram mer när matchfixning diskuteras.

Med sina erfarenheter från spelmissbruk och elitidrott är han väl lämpad att prata om problemet. Under två år arbetade han med stiftelsen Hjärnfonden och föreläste i preventivt syfte om spel och spelberoende med inriktning mot idrotten. Han berättar här att många idrottare under just denna tid hörde av sig till honom och berättade om sina egna spelproblem. Samtidigt stötte han på idrottsförbund som på grund av ett nära förhållande till Svenska Spel gjorde dem bakbundna med rädsla av att tappa sin storsponsor.

- Men sedan dess måste jag säga att Svenska Spel tagit sitt ansvar och arbetar hårt med de här frågorna, säger Pettersson.

I dag arbetar han med projektledning och har bland varit engagerad i böckerna om landslagsstjärnan Stefan Schwarz, golfaren Robert Karlsson och friidrottaren Nadja Casadei.

Läs mer: ”Det är lite killigt att betta” – innebandyns U19-landslag på utbildning om spelberoende och matchfixning

Rättelse 2017-10-14 09:28
I en tidigare version av texten låg en bild som inte föreställde Jonas Pettersson.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.