Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elittranare-hotas-av-fangelse-satte-miljonbidrag-pa-eget-konto/

Sport

Elittränare hotas av fängelse – satte miljonbidrag på eget konto

Division 7-klubben tog emot 1,8 miljoner i bidrag, bland annat från Riksidrottsförbundet. En stor del av pengarna gick till elitfotbollstränarens eget bankkonto. Nu hotas han av fängelse för skattebrott.

Tränaren, tidigare allsvensk spelarprofil och nu verksam i en svensk elitklubb, ställdes på onsdagen inför rätta misstänkt för skattebrott. Tillsammans med en annan tidigare allsvensk fotbollsspelare och kompanjon står han också åtalad för försvårande av skattekontroll.

– Det här handlar om ganska höga belopp, vilket gör att man bör överväga ett fängelsestraff, sade åklagaren Lars Lindman till DN angående vilket straff han kan komma att yrka på för fotbollstränaren.

Enligt åklagaren har tränaren i egenskap av ledare för en fotbollsklubb, som spelat i division 6 och 7, sökt och fått bidrag från bland annat Riksidrottsförbundet och Göteborgs kommun på totalt 1,8 miljoner kronor under åren 2006 till 2014. Drygt 1,4 miljoner av bidragspengarna har han fört över till sina egna bankkonton.

Tränaren, som nekar till brott, hävdar att han själv bekostat klubbens utgifter, men har inte kunnat presentera några kvitton eller bokföring. Han hävdar att redovisningen försvann i samband med att han flyttade utomlands.

– Det här är väldigt mycket pengar för att handla om en klubb av den här digniteten och vi tror inte det finns en möjlighet att verksamheten kostat så mycket, sade Lindman.

En stor del av den misstänkta brottsligheten är preskriberad och åtalet gäller bara inkomståren 2013 och 2014 och totalt 359.558 kronor.

Tränaren misstänks också för försvårande av skattekontroll i samband med uthyrning av fastigheter och en aktieaffär, där ett bolag som han drev tillsammans med den medåtalade fotbollskollegan var inblandat. 

Tränaren medgav här att han borde ha tagit upp mer inkomster i sin deklaration, men hävdar att han inte gjort något med uppsåt. Han ville inte svara på DN:s frågor utan hänvisade till sin advokat, Jonas Nilsson.

– Alla förstår ju att det kostar att driva en fotbollsklubb och det är min klient som har betalat ur egen ficka, sade Nilsson och påpekar att det bland annat köptes in en bil för att laget skulle kunna åka till matcher.

Åklagaren ifrågasatte dock om alla de hundratals personer som klubben genom tränaren sökt bidrag för verkligen tillhört verksamheten.

Nilsson pekade på att klubben under lång tid bedrivit social verksamhet i skolor och att detta kan bekräftas av skolans rektor.

Kompanjonen nekar till brott. Rättegången avslutas under torsdagen.