Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/elpriser-oroar-infor-shl-vintern/

SPORT

Elpriser oroar inför SHL-vintern

HV71 är en av SHL-klubbarna i södra Sverige som äger sin egen arena – och riskerar att drabbas hårt av stigande elpriser i vinter. Arkivbild.
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Stigande elpriser fortsätter att skapa oro inför premiären i SHL.

Klubbarna i södra Sverige kan behöva täta glipor i ishockeyarenorna för att hålla nere kostnaderna.

– Vi måste se över vår förbrukning, det är det enda vi kan göra. Vi kan inte styra elpriserna, säger Johan Lindbom, klubbdirektör i HV71.

Med stora anläggningar kommer stora driftskostnader. Det är något som blivit extra tydligt bland SHL-klubbarna, som just nu gör de sista förberedelserna inför helgens seriepremiär.

– Man är orolig, absolut. För som det sägs att vi ännu inte sett toppen på det här, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

– Det är 14 olika klubbar med 14 olika förutsättningar. Man har olika hyresavtal och olika elavtal. Men vi har ett antal klubbar som det blir väldigt kännbart för, precis som vissa privatpersoner. Du måste betala dina räkningar, annars har du ingen el. Vi pratar jättemycket om det, vi måste försöka se vad det pratas om för företagslättnader framöver.

Ligan jobbar nu med att få en bild av vad som händer inom resten av idrotts-Sverige i frågan, för att idrotten ska kunna ha en samlad bild och hitta en gemensam väg framåt. Även Riksidrottsförbundet har tidigare pratat om vikten att eventuella politiska beslut kring företagslättnader och annat även kommer att gälla för föreningslivet.

SHL:s vd Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Foto: Thomas Karlsson

En viktig lärdom som drogs av arbetet under pandemin är att det är bättre att sätta igång arbetet direkt.

– Vi vet att vi behöver agera på frågor, och vi har lärt oss att agera på frågor där vi faktiskt inte har kontrollen själva utan det är yttre omständigheter. Som inte bara vi är drabbade av, det måste man också ha med sig, säger Jenny Silfverstrand.

För de klubbar i södra Sverige som äger sina egna anläggningar och hallar blir prisökningen extra kännbar. Med ett förlängt stopp för Ringhals 4, där reaktorn kommer inte att återstartas förrän tidigast i början av nästa år, väntas priserna i främst elområde 4 stiga ännu mer och även öka problemen med effektbrist.

Rögle i Ängelholm räknar med att få betala runt 15 miljoner kronor i elkostnader i år, jämfört med strax under tre miljoner kronor ett normalt år och runt sex miljoner kronor i fjol.

HV71 har ett redan påbörjat hållbarhetsarbete där de vill ställa om arenan i Jönköping till en ”grön arena”. Det arbetet blir extra angeläget.

– Det kostar att göra is, och vi vill inte göra avkall på den verksamheten vi har. Vi vill inte stänga ner någonting, säger klubbdirektör Johan Lindbom.

– Vi tittar i stället på vad vi kan göra i vår verksamhet för att spara. Varje gång vi kör ut en ismaskin kostar det x antal tusen. Kan vi minska antal spolningar? Vår huvudarena står för 50 procent av elförbrukningen, kan vi minska trycket på den? Kan vi täta byggnaden på något sätt? Det är mycket sådant vi håller på och ser över.

Några gemensamma direktiv eller åtgärder för samtliga SHL-klubbar att till exempel spara på belysning, matchintron eller liknande är i dagsläget inte aktuellt.

– Det måste en klubb ta eget beslut om, vad de ser är bäst i deras anläggning. Det görs både klubbvis och i de kommuner som driver arenor, att man ser efter var någonstans vi kan skruva ner och var skruva upp. Det är jag övertygad om att det pågår överallt, säger Jenny Silfverstrand.

Läs mer:

Elkrisen kan slå hårt mot idrotten: ”En stark oro”

Ämnen i artikeln

Ishockey
Ishockey SHL
Elpriset
HV71
Rögle BK
Sydsverige

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt