Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Elvaåringar skulle bevisa att de var tjejer

Ida Åkeson och Agnes Lindblom spelar fotboll hemma i Lund.
Ida Åkeson och Agnes Lindblom spelar fotboll hemma i Lund. Foto: Anders Hansson

Elvaåriga Ida Åkeson och Agnes Lindblom från Lund pekades ut som killar av idrottsledare under en fotbollsturnering. Bevisa att ni är tjejer eller lämna planen var budskapet. Nu ber ett av motståndarlagen om ursäkt.

Ida Åkeson tycker att det är enklare och skönare att spela fotboll med kortklippt hår. Men beslutet att klippa sig skulle få oanade konsekvenser. Under tävlingen Beachsoccer Sweden i Åhus i början av juli pekades hon och kompisen Agnes Lindblom ut som killar.

Hela laget anklagades på så sätt för att försöka fuska, enligt mamma Tina Åkeson och flera andra som var på plats under matcherna och som DN har pratat med.

– Det handlar om två tuffa tjejer som sticker ut när de lirar boll och så kanske de ser ut som killar, säger Tina Åkeson.

Svenska landslagets förbundskapten Pia Sundhage var en av de som reagerade när hon fick höra vad som hänt. Hon skickade en hälsning som stöd till laget.

– Jag tycker att det är bedrövligt rent ut sagt. Jag trodde att vi vuxit ifrån sånt här. I grunden handlar det här om uppfattningar om hur pojkar och flickor anses vara, tror jag.

Ida Åkeson uppskattar att Pia Sundhage hörde av sig.

– Det var fint tycker jag. Och vi har också fått en ursäkt från ett av lagen, säger hon.

Men även vid tidigare tillfällen ska hon och Agnes ha fått utstå liknande kommentarer och påhopp. De har börjat vänja sig, även om Tina Åkeson inte tycker att de ska behöva göra det.

– Men det har aldrig varit så grovt som den här gången, säger hon.

Under turneringen i Åhus tog ledare från motståndarlag kontakt med sekretariatet med misstankar om att de båda tjejerna i verkligheten var killar. Men tävlingsledningen uppger till DN att de direkt ska ha avfärdat anklagelserna.

– Det är fullständigt absurt att kräva ID av en elvaåring, säger Bo Törnberg, turneringsansvarig som säger att han fick påtryckningar från två lag.

Men trots hans besked tog spekulationerna fart. Tina Åkeson berättar hur hon hörde föräldrar i publiken beklaga sig över att det fanns killar i ett av lagen. Men några av ledarna betedde sig värst, säger hon.

– De trodde oss helt enkelt inte och de bara fortsatta att ifrågasätta.

Idas och Agnes lag var en sammanslagning av spelare från två lag i Skåne. Lagets tränare Stefan Kullander är omtumlad efter turneringen.

– Vi anklagades för att ljuga. Vissa blev väldigt otrevliga och tjejerna kände sig så klart ifrågasatta och uttittade under hela turneringen. De visade till och med bilder på sig själva med långt hår som de hade kvar på sina mobiler, säger Stefan Kullander.

Styrelsen i Åhus IF, en av de klubbar med tränare som ifrågasatte Ida och Agnes, kommer under torsdagskvällen ha ett möte om tränarnas framtid i klubben. Men redan nu ber Håkan Lahti, ordförande, om ursäkt för det inträffade.

– Fotboll är något man ska göra för att det är kul. Min spontana reaktion när jag hörde talas om det här var att jag inte förstod någonting. De här ledarna är oerhört seriösa. Men jag vill inte gå ut med något eget uttalandet om hur jag ser på det här innan styrelsen har sammanträtt, säger Håkan Lahti.

Ida och Agnes lag vann turneringen men under den sista dagen ska den hätska stämningen ha eskalerat. Tränaren Stefan Kullander minns ett tillfälle extra starkt. I samband med prisutdelningen säger han att en av tränarna i ett motståndarlag gick fram och fotograferade de båda tjejerna.

– Det var precis som att han skulle samla in bevis eller något. Jag kände mig kränkt å deras vägnar, säger Stefan Kullander.

Två av ledarna ska under onsdagen ha fått motta dödshot över telefon, efter att händelserna uppmärksammats i lokala medier. DN har pratat med en av ledarna som menar att bilden av vad som hänt är överdriven. Men han bekräftar att han har bett tävlingsledningen utreda huruvida tjejerna verkligen var tjejer.

Ledare från ditt lag ska också ha gått fram och tagit bilder på Ida och Agnes. Det upplevdes som att bilderna skulle användas som en sorts bevis.

- Det var nog väldigt mycket bilder som togs den dagen.

Men du tog ingen bild i det syftet?

– Jag tog väldigt mycket bilder under slutfinalen och det var mycket folk på banan. Men jag tog inte någon bild utstuderat på just de två. Däremot har det förekommit sådana bilder, det vet jag. Det var väldigt många olika människor som visade runt bilder och jämförde hit och dit, säger ledaren till DN.

Har du egna erfarenheter kring könsroller inom barn- och ungdomsidrotten som du vill berätta om? Hör gärna av dig till vår reporter: ola.isaksson@dn.se